Advertentie
digitaal / Nieuws

Den Haag krijgt Europees cybercrimecentrum

Den Haag krijgt een Europees centrum dat cybercrime moet bestrijden. De instelling wordt ondergebracht bij Europol.

28 maart 2012

Den Haag krijgt een Europees centrum dat cybercrime moet bestrijden. De instelling wordt ondergebracht bij Europol, het onderzoeksbureau van de politieorganisaties van de EU-lidstaten.

Coördinatie
Het centrum moet begin volgend jaar beginnen, aldus Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) woensdag over haar voorstel. Met het centrum wil Brussel de Europese strijd tegen onlinemisdrijven coördineren, zoals diefstal van identiteit, kinderpornografie en fraude met kredietkaarten. "We mogen het niet toelaten dat cybercriminelen onze digitale levens verstoren", aldus de commissaris.

Europol
Malmström noemde de onderbrenging van het centrum bij Europol het meest logisch. Zij verwacht dat er in het begin dertig personen fulltime werken. Uiteindelijk moeten dat er zo'n vijftig worden. Voor het eerste jaar is ongeveer 3,6 miljoen euro nodig, aldus de commissaris.

Schade
In Nederland was vorig jaar voor 93 miljoen euro schade door fraude bij internetbankieren alleen, stelde CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij noemt de komst van het centrum hoog tijd: "Cybercrime stopt niet aan de grens."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

soera / veiligheidsmedewerker
Leuk hoor zo'n centrum.

Maar nu moet de EU ook zorgen dat er meer juridische bevoegdheden zijn om cybercrime aan te pakken.

Als de server in het buitenland staat, dan kan bijv Nederland weinig tot niks. Alles moet via de bureaucratie van rechtshulp; tienduizende formulieren en telefoontjes.

Ook even op afstand inkijken in een computer en infiltreren op het net., wat technisch al lang kan en de politie erg zou helpen, stuit op allerlei jurdische problemen. Zeker als het over de grenzen van landen is.

Kortom, leuk zo'n centrum, maar praktisch biedt het weinig soelaas.
Advertentie