of 62236 LinkedIn

Den Haag helpt krachtwijken aan wifi

Wifi in de openbare ruimte is een zaak van de markt, maar de gemeente Den Haag wil wel graag een handje helpen. Nu in de Schilderswijk en stadsdeel Escamp.
Martin Pronk - Twitter

Wifi in de openbare ruimte is een zaak van de markt, maar de gemeente Den Haag wil wel graag een handje helpen. Zo kunnen inwoners van de Schilderswijk en stadsdeel Escamp vanaf nu gratis draadloos online.

Dienstverlening
Wifi Spots Krachtwijken is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente en Ziggo. Wethouder Rabin Baldewsingh opende donderdag de eerste wifi-hotspots. "Als bezoeker ben je steeds afhankelijker van je mobiele devices", zegt Baldewsingh. "Maar inwoners moeten ook de digitale dienstverlening tot zich kunnen nemen. Twee jaar geleden zijn we begonnen wifi uit te rollen waar de voetstappen het meest intensief zijn: bij het Zuiderpark en de Grote Marktstraat. Daardoor hebben nieuwe partners zich aangediend, zoals in Scheveningen en rond het Plein." De bredere samenwerking met Ziggo is daar volgens Baldewsingh het gevolg van. Er komen in eerste instantie vijftig publieke wifi-straatkasten. "En dan gaan we kijken hoe het werkt."

Juist in krachtwijken
Krachtwijken zoals de Schilderswijk en Escamp zijn voglens hem bij uitstek de locaties waar gratis wifi helpt. "Vanwege de crisis zijn we veel diensten aan het digitaliseren. Maar je moet dat wel toegankelijk houden voor mensen die minder toegangsmogelijkheden tot het internet hebben."

Markt moet het doen
De gemeente is 'facilitator' bij de aanleg. "Veel verder mogen we ook niet gaan, want we zijn geen marktpartij." Het faciliteren bestaat vooral uit het regelen van de vergunningen en in de openbare ruimte het mogelijk maken van het plaatsen/gebruiken van masten en ander straatmeubilair. "En af en toe wat middelen. De sky is niet the limit, maar enige participatie is mogelijk." Verder moet 'de markt' het doen.

Hele stad
Een bedrijf als Bullseye WiFi, dat is begonnen met het uitrollen van WiFi in alle grotere steden, heeft nog genoeg te doen in Den Haag, denkt Baldewsingh. "Ik zeg: ga juist daar zitten waar nog geen wifi is. We zijn nog lang niet zover dat je in de hele stad dekking hebt, en daar moeten we wat mij betreft wel naartoe."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bezorgde burger op
En daarmee onze kinderen bewust blootstellen aan de hiermee gepaard gaande straling. Waarom niet de voorbeelden volgen van de landen, ook buurlanden waar wifispots op scholen en universiteiten worden verboden vanwege de bewezen nadelige gevolgen. Dat de gemeente Den Haag zich hiervoor leent, is zeer betreurenswaardig.