of 64231 LinkedIn

Den Haag enthousiast over Meld een vermoeden-app

De app ‘Meld een Vermoeden’, die voortkomt uit een winnend hackaton-idee, bevalt gemeente Den Haag goed. Inmiddels maken 115 wijkagenten in de stad gebruik van het platform, waar zij vermoedens van adresfraude rechtstreeks kunnen doorgeven naar de juiste mensen bij de gemeente.

De app ‘Meld een Vermoeden’, die voortkomt uit een winnend hackaton-idee, bevalt gemeente Den Haag goed. Inmiddels maken 115 wijkagenten in de stad gebruik van het platform, waar zij vermoedens van adresfraude rechtstreeks kunnen doorgeven naar de juiste mensen bij de gemeente.

Ondermijning gezamenlijke bestrijden

Patrick Sebti, afdelingsmanager Haagse Pandbrigade, is enthousiast over de werking van het platform. Volgens hem levert de Haagse Pandbrigade, een onderdeel van Dienst Stedelijke Ontwikkeling, een bijdrage aan de ontwikkeling van de stad en het behoud van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. ‘De afdeling heeft een taak bij het verminderen van woonoverlast en het bestrijden van verkeerd gebruik van woningen. In opdracht van de gemeente wordt er samen met andere afdelingen ook gekeken naar het tegengaan van ondermijning in Den Haag. Bij het uitvoeren van die taak is Meld een Vermoeden een welkome verbetering, zo vertelt Sebti.


Verdachte situaties doorgeven
‘Met de app kunnen wijkagenten via hun smartphone meldingen direct maken van verdachte dingen die ze tegenkomen bij huisbezoeken’, licht Sebti toe. Een voorbeeld van een signaal dat kan worden doorgegeven, is een teveel aan bedden in een woning. ‘De agenten komen voor bijvoorbeeld inbraak en overlast over de vloer bij mensen thuis en zien dan zaken die wij als gemeente niet zien.’ Wijkagenten vernemen vaak situaties die wijzen op adresfraude als ze ergens binnen zijn, maar vergeten dit na hun dienst door te geven. ‘Ze weten vaak ook niet waar ze moeten beginnen met het doorgeven van een melding. Via de app kunnen ze gelijk een foto sturen met een kort bijschrift waarna het bij de Haagse Pandbrigade terechtkomt’, aldus Sebti.

Feedback op meldingen
De Haagse Pandbrigade voorziet iedere melding van agenten van feedback en laat dus ook weten als de melding nergens toe heeft geleid, legt Sebti uit. ‘De informatie-uitwisseling tussen beide partijen wordt op deze manier verbeterd. Het zijn natuurlijk ook professionals die de meldingen doen, dus heel vaak is er bij een melding ook daadwerkelijk iets aan de hand.’


Pilotfase voorbij

Het Meld een Vermoeden-platform is een samenwerking met Anti Fraud Company. Deze ontstond na afloop van een hackaton die door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd georganiseerd. Het idee voor Meld een Vermoeden viel daarbij in de prijzen. De pilot die daarop volgde met Den Haag beviel zo goed dat deze nu onderdeel van de reguliere aanpak is geworden. Volgens Sebti gebruiken nu zo’n 115 agenten de app. In de toekomst moeten alle wijkagenten in Den Haag deze gaan gebruiken. ‘Het verspreidt zich als een olievlek. Er is interesse van diverse partijen om Meld een Vermoeden ook in te zetten. Denk hierbij aan deurwaarder-organisaties. Voor deze app zijn in principe alle mensen die namens gemeenten bij mensen thuis komen interessant als deelnemer.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Kerkstra (Ambtenaar burgerzaken) op
Het moet toch niet gekker worden. Steeds meer gemeenten zijn aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem puur omdat de politie een tekort heeft aan capaciteit om de berg aan informatie waar ze op zit, te delen met de gemeente. Nu wordt er ook nog eens verwacht dat de gemeenten gaan betalen voor een app zodat meneer de agent "niet vergeet" mogelijke misstanden te melden bij de gemeente? Kafka...
Door H. Koppen op
1971: De overheid schrijft een volkstelling uit. Als studentjes aan de Sociale Academie krijgen wij de opdracht om bij de bevolking na te gaan hoe dit ligt. Vooral In de volksbuurten krijgt mijn maatje Eddy regelmatig flinke klappen (gelukkig ben ik een meisje). Men vindt dat zoiets, na de ervaringen in WOII, gewoon niet kan en moet.

https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6 …

1998: Ik werk bij het NVOB (aannemersvereniging). Het zwartwerken loopt de spuigaten uit, vinden ze daar, laten we een kliklijn openen. Dit werd in de media weggezet als een SCHANDALIGE actie en daarom snel teruggetrokken (helaas niets meer digitaal over te vinden) .

2017: En dan nu. “Vermoedens”.
Door Ernst op
Ik vraag me ook af waar dit naar toe gaat de burger wordt de gediscrimineerde gestigmatiseerde underdog zonder rechten en privacy het glijdt steeds verder af.
Door Anne van der Kooij (Informatieadviseur in opleiding) op
Ik hoop toch dat er een jurist in de zaal is die deze app kan fileren. Wat een schending van privacy!
Door Sjors Los (Coördinator) op
Waar is, in het kader van de AVG, de privacy gewaarborgd?
Door wendy op
Hierbij meld ik het vermoeden van mogelijk een gevolg van de "Participatiesamenleving". In hun eigen kracht gezet en aan hun lot overgelaten bij grote schulden vaak door de overheid veroorzaakt en verergerd ,en bij grote woningnood mag het natuurlijk nooit de bedoeling zijn een extra bedje bij te zetten. Stel je voor dat het werkt, die participatiesamenleving.
Door Daan op
Gelukkig hebben we in Nederland geen privacyrechten en geldt hier niet de onschuldigheidspresumptie. Anders had dit prachtige kliksysteem nooit gekund. Nu kan iedereen heerlijk op zn Hollands elkaar er bij lappen.