of 62812 LinkedIn

D66: kerk mag niet meer neuzen in GBA

Ben je net verhuisd naar een andere stad, meldt de kerk zich al om je welkom te heten. Goed bedoeld, maar als het aan D66 ligt, komt aan dit soort gebaren een eind.
22 reacties

Ben je net verhuisd naar een andere stad, meldt de kerk zich al om je welkom te heten in de nieuwe gemeente. Goed bedoeld, maar als het aan D66 ligt, komt aan dit soort gebaren een eind.

Toegang tot GBA

Verschillende kerken hebben nu via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) inzicht in de Nederlandse Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Volgens Gerard Schouw van D66 is het bepaald geen taak van de overheid om kerken met hun administratie en ledenbestanden te helpen. Bovendien hebben 'andere derden die ook een belangrijke functie in de maatschappij vervullen' ook geen inzicht in deze gegevens. 

Geen voorkeursbehandeling
Hij wil dat de regering een stokje steekt voor de 'voorkeursbehandeling' van de kerken en zal dat deze week aankaarten bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin van den Akker op
Ik heb zojuist van een ambtenaar van de burgelijke stand van de gemeente waar ik woon begrepen dat in de GBA geen gegevens omtrent religie meer worden bijgehouden en men dus voor uitschrijven bij het betreffende kerkgenootschap dient e zijn. Voor kamerleden dus ook een suggestie om de wettelijke situatie omtrent GBA te bekijken alvorens iets te roepen.
Door jdus op
@ Joost. Ja alsof me bij geboorte heb ingeschreven. Moet ik die stalkers daar zeker een briefje gaan sturen dat ik daar niet van hou. Ik ben blij dat ik ze niet meer krijg hier in nijmegen. Weet nog dat ik in het Duitse groesbeek op kamers ging en lag er om de paar maanden een brief op de mat. Bijna net zo storend ls die postvcode loterij brieven
Door ietje (parttimer SBO) op
Natuurlijk is het vervelend als je niet bij een kerk hoort (of niet meer hoort) dat je gegevens door worden gegeven. Ik vermoed dat je juist bij de gemeente nog staat genoemd als Rooms-katholiek en niet in een kerkelijke gemeente! Check dat maar en laat die registratie verwijderen. Succes!
Door Joost op
Geen kerk-lid? Uitschrijven bij SILA voldoende.
Wel kerk-lid? Uitschrijven bij parochie huidige woonplaats, bisdom hudige woonplaats, parochie geboorteplaats, kerkelijke administratie (afhankelijk van gezindte) én SILA!

Kost wat mails en brieven, maar dan ben je ook (institutioneel) christen af
Door klaes (ex !) op
D66 hulde met dit begin. Niet de moslim maar de SGP clan is de grootste bedreiging. Wanneer word deze vorm van vrouwen onderdrukking en reeli fanatisme verboden?? ook na uitspaak van het europese hof mag men nog rustig doorgaan met gesubsidieerd discrimineren.
Door Lambert (christen en kerkganger) op
Als lid van de Protestantse Kerk is het je eigen vrije wil om de burgerlijke gemeente toestemming te geven je GBA-gegevens ter beschikking te stellen aan SILA. Hoe zo snuffelen in de GBA? De puurste vorm van onjuiste weergave van de werkelijkheid.
Door J. Kop op
Wilders en de PVV zijn inmiddels zo salonfahig geworden dat D66 op zoek moet naar een nieuw item om zich te profileren. Want op inhoud zal dat van zijn levensdagen niet lukken. Dat is nu eenmaal het lot van een hol vat.
Door Frederik (adviseur) op

Los van de vraag of God nu echt bestaat, verdient het puur sociologisch geredeneerd aanbeveling om kerkgang te stimuleren.
Een kerkganger is strikt genomen in moreel opzicht geen "beter" mens dan een niet-kerkganger, maar het weerhoudt mensen van een hoop rottigheid en ellende. Niemand kan toch ontkennen dat naarmate de ontkerkelijking toeneemt, de kwaliteit van onze samenleving verder verslechterd? Neem alleen maar de graaicultuur waarin win leven en het aantal doodsbedreigingen dat dagelijks in de sociale media wordt geuit.
Gelet hierop is het zo gek nog niet dat kerken hun leden na hun verhuizing opzoeken. Keken we maar wat meer naar elkaar om! De overheid zo dat juist moeten faciliteren.

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
D66 heeft er moeite mee dat kerken via de GBA inzicht hebben in de adressen van hun leden maar de aanhangers van de neo-liberale kerk (roepnaam eurofielen) kan het niets schelen dat er middels het elektronisch patientendossier onzorgvuldig met onze persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Hoezo selectieve verontwaardiging? Persoonlijk heb ik liever te maken met jehova's getuigen dan met Europa omdat je van de eersten makkelijker afkomt.
Door Sandra op
Niet alleen kerken, maar ook bv. advocaten, verzekeringsmaatschapijen, pensioenfondsen, spaarfondsen en anderen hebben toegang tot deze gegevens. En daarnaast mogen gemeenten ook bij verordening regelen dat allerlei non-profitinstellingen (bv. muziekvereningingen, voetbalclubs e.d.) deze gegevens krijgen. Dus hoezo hebben kerken een "voorkeursbehandeling"?