Advertentie
digitaal / Nieuws

D66: 'bestuurlijke rust' nodig rond 'Topsector' ICT

Nederland kan veel verdienen met ICT, denkt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Maar dan moet wel één ministerie verantwoordelijk worden voor een aantal ICT-onderwerpen.

19 juli 2012

Nederland kan veel verdienen met ICT, denkt D66, die een 'digitale groeiagenda' heeft opgesteld. Maar dan moet wel eerst het ministerie van EL&I verantwoordelijk worden voor een aantal ICT-onderwerpen die nu elders liggen.

BBP
In de digitale groeiagenda zet Kamerlid Kees Verhoeven uiteen hoe ICT volgens D66 veel meer kan bijdragen aan het BBP dan tot nu toe het geval is. De ICT-markt zou de komende jaren voor 2,5 procent extra groei van het BBP kunnen zorgen. Maar op dit moment laat Nederland kansen liggen op het gebied van mobiel breedband internet, elektronische handel en hoogwaardig ICT-onderzoek. "De optelsom van al het bovenstaande is dat de toegevoegde waarde per werknemer in de ICT laag is en de toegevoegde waarde in andere sectoren met behulp van ICT hoger had kunnen zijn."

Overheidsrol
De overheid heeft een grote rol bij het verbeteren van die situatie, vindt D66. ICT heeft onvoldoende prioriteit, terwijl het vertrouwen van burgers in ICT al onder druk staat. ICT is niet uitgekozen als één van de Topsectoren voor groei. Het verweer dat ICT al die sectoren doorsnijdt wordt niet ondersteund door een strategie, aldus D66. "De regering is recent gekomen met een eigen Digitale Agenda en een Digitale Implementatie Agenda, maar dit is een teleurstelling. De strekking is vooral hoe het bedrijfsleven zo min mogelijk last kan hebben van de overheid, in plaats van een coherente strategie hoe Nederland wereldleidend kan zijn in ICT." Maak van ICT dus alsnog een Topsector, stelt D66.

Versnipperd
Verhoeven noemt als belangrijke voorwaarde wel dat de bemoeienis met privacy en cybercrime verhuist van de ministeries van V&J en BZK naar het ministerie van EL&I. De versnippering wreekt zich ook bij een onderwerp als auteursrecht. Het steekt D66 ook dat er bij een internetdebat in de Kamer vier ministers aan tafel zitten.

Open data
Samenvattend pleit de partij voor minderbestuurlijke drukte rond ICT-zaken, een vergroting van het vertrouwen in ICT, een groeistrategie voor de topsectoren (waaronder ICT zelf als Topsector), het gebruik van open data, en het vormgeven van de 'launching customer'-rol van de overheid onder de hoede van 'het nieuwe ministerie'.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie