Advertentie
digitaal / Nieuws

Cyberrisico's doen waarde publieke sector met miljarden dalen

Deloitte schat het waardeverlies door cyberrisico’s voor de Nederlandse publieke sector op jaarbasis 2,4 miljard euro. De waardedaling voor alle Nederlandse organisaties, inclusief bedrijven, bedraagt volgens de financiële dienstverlener zo’n 10 miljard euro.

04 april 2016

Deloitte schat het waardeverlies door cyberrisico’s voor de Nederlandse publieke sector op jaarbasis 2,4 miljard euro. De waardedaling voor alle Nederlandse organisaties, inclusief bedrijven, bedraagt volgens de financiële dienstverlener zo’n 10 miljard euro.

‘Costs of doing business’
Het Deloitte-onderzoek toont zowel de gemiddelde impact aan als de maximale waardedaling die cyberrisico’s teweeg kunnen brengen. ‘Het geschatte waardeverlies van 10 miljard euro moeten we zien als ‘costs of doing business’ door de digitalisering van onze samenleving. Dit brengt ons veel welvaart. Cybercrime is hier helaas onlosmakelijk aan verbonden, maar ook te managen’, aldus Maarten van Wieren, cyber security expert bij Deloitte. Uit data-analyse van Deloitte blijkt dat de publieke sector, (Onderwijs, Gezondheidszorg, en de centrale overheid met uitzondering van het Ministerie van Defensie), behoort tot de sectoren die het grootste risico lopen voor veel waardeverlies: een gemiddeld verwacht waardeverlies van 2,4 miljard, zo’n 9,4 promille van de omzet.
 

Intellectueel eigendom
Een groot waardeverlies komt voort uit verlies van intellectueel eigendom, strategische informatie en verminderde betrouwbaarheid van producten en diensten. Met name dit type verklaart waardeverlies voor de publieke sector. Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat hoe groter de organisatie is, des te volwassener het cyber security beleid van de organisatie over het algemeen is. Ook de eerdere ervaringen met cyberdreigingen spelen een belangrijke rol. Zo blijken banken, de olie, gas en chemiesector, defensie, lucht- en ruimtevaart sector evenals onderdelen van de centrale overheid relatief volwassen te zijn in hun cyber security. ‘Uit data blijkt dat hoewel de totale dreiging voor een sector hoog kan zijn, de impact van cyberincidenten flink omlaag gebracht kan worden met behulp van een goede cyberverdediging. Omdat cyberincidenten nooit helemaal te voorkomen zijn, is het van groot belang de negatieve impact zo veel mogelijk te beperken door goede detectie en snelle reactie’, aldus van Wieren.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Gerrits
"De negatieve impact zo veel mogelijk beperken door goede detectie en snelle reactie". Advies dat ook aan de verdedigers in een voetbalteam is te geven.
Advertentie