of 58952 LinkedIn

Corporatie zet drone in voor onderhoudsinspectie

Bij een woongebouw in de Nijmeegse wijk De Voorstenkamp kwamen vorige week geen inspecteurs langs om de staat van onderhoud te bekijken. In plaats daarvan snorde een drone rond het complex.

Bij een woongebouw in de Nijmeegse wijk De Voorstenkamp kwamen vorige week geen inspecteurs langs om de staat van onderhoud te bekijken. In plaats daarvan snorde een drone rond het complex.

Primeur

Wooncorporatie Talis gaat groot onderhoud uitvoeren aan het complex, en inventariseert daarom de onderhoudsstatus van het dak, het metselwerk en de kozijnen. De inzet van de drone is een primeur, en onderdeel van een breder initiatief van 7 woningcorporaties, softwaremaker Octo en drone-operator Aeroscan, die samenwerken in het innovatieplatform ‘De Corporatiewoning van de Toekomst.’

 

Zelfstandig

Tijdens de vlucht maakt de drone foto’s van de gevel en het dak, en wordt de buitenkant van de (leegstaande) woning 3D-gescand. Het apparaat kan ook thermische foto’s maken waarmee bijvoorbeeld isolatieproblemen en lekkages kunnen worden opgestuurd. De drone heeft alleen een menselijke hand nodig om op te stijgen en te landen. Voor de rest van de vlucht volgt het apparaat zelfstandig een geautomatiseerd script.

 

Kwaliteit

Volgens Jan de Koning, adviseur inkoop bij Talis, is de toepassing van de drone onderdeel van een onderzoek om de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud te verbeteren. ‘Deze eerste dronevlucht past hierbij. Ons principe is: kleinschalig uitproberen, hiervan leren en bij bewezen resultaat breder toepassen.’

 

Software

De data uit de dronevluchten kunnen later met machine learning verder nut hebben. In een tweede fase wil het innovatieplatform software ontwikkelen om de foto’s van de drone automatisch om te zetten informatie, zodat ze kunnen vaststellen of het dak vervuild is, of hoeveel scheuren er in het metselwerk zitten. Het doel van de technologie is om het voor de gebouweigenaar sneller duidelijk te maken hoe het gesteld is met de kwaliteit van het gebouw of de woning. Bovendien kan een corporatie, als opdrachtgever, beter zien in hoeverre aannemers de resultaten leveren die bij aanbesteding van het onderhoud zijn afgesproken.

 

Privacy

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het ministerie van Defensie hebben een vergunning verleend om te mogen vliegen in de bebouwde kom. Volgens de woordvoerder van Talis is de privacy van de bewoners gewaarborgd, omdat eventuele gezichten die tijdens een scan worden gemaakt door de software worden ‘geblurred’ voordat ze bij Talis terechtkomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.