of 64740 LinkedIn

Consultatie NCTV-wet blijft beperkt ondanks kritiek

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
1 reactie

Het is niet mogelijk om langer de tijd te nemen voor een wetsvoorstel over de uitbreiding van de bevoegdheden van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zoals een aantal organisaties graag zou zien. Dat schrijft demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus woensdag aan de Kamer. Bij het voorstel is haast geboden, stelt hij.

Geen leemtes

Het kabinet wil de NCTV de mogelijkheid geven om persoonsgegevens te mogen verwerken. NRC meldde eerder dat de organisatie, eigenlijk een afdeling van het ministerie van Justitie, dat al deed terwijl de wettelijke grondslag daarvoor ontbrak. Er moeten 'geen leemtes op het gebied van terrorismebestrijding en bescherming van de nationale veiligheid' vallen, schrijft de minister nu in zijn brief. 'Het is en blijft belangrijk dat er een wendbare organisatie is binnen de overheid die snel kan acteren als dat nodig is en die continu goed geïnformeerd is over de dreiging waar we ons tegen moeten wapenen.'

 

Vijf dagen

Het voorstel staat online voor zogenoemde internetconsultatie, maar voor slechts vijf dagen. Dat is een kortere periode dan normaal. Verschillende organisaties maakten daar bezwaar tegen, omdat ze zo geen goed oordeel over de wet kunnen vellen. 'Met deze wet installeren we een nieuwe geheime dienst die specifiek het maatschappelijk middenveld in de gaten houdt', zei Merel Koning van Amnesty International eerder deze week. Evelyn Austin van Bits of Freedom sprak van een 'schoffering van de tegenmacht'.

 

Juiste balans

'Ik begrijp de zorgen', schrijft Grapperhaus. Volgens de minister is vanwege het grote veiligheidsbelang voor een spoedprocedure gekozen en wordt in dergelijke procedures soms ook de consultatie helemaal overgeslagen. 'Ik meen met de huidige procedure de juiste balans tussen de noodzakelijke spoed en de evenzeer noodzakelijke zorgvuldigheid van de procedure te bewaren.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Eric (Beleidsmedewerker) op
Lijkt op een herhaling van de Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden. Ook daar was sprake van heel krappe reageertermijnen......