of 58952 LinkedIn

'Conflict ministerie en BIT tast onafhankelijkheid aan'

Cokky Hilhorst stapte op als gevolg van het conflict.
Cokky Hilhorst stapte op als gevolg van het conflict.

Een conflict met de top van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de positie van het onafhankelijke Bureau ICT-toetsing (BIT) ernstig aangetast. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Stopgezet

Het bureau, opgericht om ICT-projecten van het Rijk te beoordelen, zorgde er met kritische rapporten al een paar keer voor dat miljoenenprojecten werden stopgezet.


Inmenging

Als gevolg van het conflict is de bureaumanager van het BIT, hoogleraar ICT Cokky Hilhorst, opgestapt. Ook stapte een van de leden van de Toezichtsraad BIT, Gerko Baarslag, op uit onvrede. De raad verweet BZK ambtelijke inmenging en viel over de omgang met Hilhorst. Deze raad, een driemanschap, moet de onafhankelijkheid en kwaliteit van het BIT bewaken.

 

Debat

De Tweede Kamer gaat in debat met staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) over de problemen bij BIT. VVD-Kamerlid Jan Middendorp noemt de mogelijke inmenging door de ambtelijke top bij BIT 'zeer zorgelijk'.  'Nederlanders willen een digitale overheid die werkt, en hebben genoeg van mislukte ICT-projecten', aldus Middendorp. Zijn debataanvraag wordt breed gesteund in de Kamer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door post (jur.adv) op
de 2e kamer heeft bewust advies indertijd afgehouden om BIT onder te brengen bij min. AZ dit om -zo moeilijk is het niet-de invloed van de departementen op een afstand te houden. Kamer heeft de problemen uit de verkeerde keuze in positionering aan zichzelf te wijten bij behandeling van het rapport en heeft zich voor karretje laten spannen van kabinet die echt niet van plan is om de ambtenaren hun speeltjes te laten ontnemen. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Want BIT is met zo'n slappe Knops en niet alleen in deze zaak ten dode opgeschreven of een wederom onwerkbaar politiek compromis is in de maak.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Op het 'onderzoek van NRC' valt wel het nodige af te dingen. De ontwikkelingen en het steekspel rond het BIT zijn wel wat breder en genuanceerder dan daar wordt gesuggereerd.

Zo blijft o.a. het ronduit zwalkende beleid van de verantwoordelijk ministers en staatssecretarissen buiten beeld.
Maar ook dat Hilhorst haar vertrek - 'ondanks lovende kritieken' - grotendeels aan zichzelf te wijten had. Zie o.a. ook NRC's eigen
artikel van 28-7-2018 [https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/28/ingreep-bij …