Advertentie
digitaal / Nieuws

Cliëntenraad tegen verplichte e-dienstverlening UWV

Volgens de Landelijke Cliëntenraad is het niet mogelijk de Algemene Wet Bestuursrecht, waarin het recht op analoge communicatie is vastgelegd, te omzeilen.

24 november 2011

De Landelijke Clientenraad heeft zware bedenkingen bij de verplichte digitalisering van de dienstverlening van het UWV.

Verplichting

In een brief aan de vaste Kamercommissie SZW, die zich binnenkort buigt over een wetsvoostel tot wijziging van de Wet SUWI, beklaagt de LCR zich met name over het verplicht opleggen van digitale communicatie tussen het UWV en zijn cliënten.

AWB

Alleen als het UWV oordeelt dat communicatie over werk- en inkomenskwesties niet digitaal hoeft te worden afgehandeld, kan de cliënt deze op aanwijzingen van het UWV via andere kanalen regelen. Volgens de LCR is het misschien niet eens mogelijk de Algemene Wet Bestuursrecht - waarin het recht op 'analoge' communicatie is vastgelegd - op deze manier te omzeilen. "De LCR vreest dat mensen worden gedwongen tot elektronische communicatie terwijl zij daar niet toe in staat zijn", aldus de brief.

Werk.nl

Afgezien daarvan gaat het nu al te vaak mis, vindt de LCR, een koepel van diverse vakbonden, cliëntenraden en maatschappelijke organisaties. Er zijn verschillende kalchten binnengekomen over de 'werkmap' die door cliënten moet worden gebruikt. De website Werk.nl is regelmatig niet bereikbaar. Ook werkt de site vaak onhandig en sluit deze niet aan bij de praktijk van de cliënt. "Mensen die niet in het bezit van een computer zijn en speciaal naar bibliotheek of werkplein gaan om contact te leggen met UWV moeten regelmatig onverrichter zake naar huis terugkeren."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Diana Koster
In welke bibliotheken zouden mensen moeten internetten? Daarop wordt massaal bezuinigd, honderden bibliotheekfilialen in Nederland worden de komende tijd opgedoekt. En bij welk Werkplein moeten de mensen internetten? Ook daar worden tientallen kantoren gesloten. En staan er in die paar bibliotheken en Werkpleinen aangepaste computers die geschikt zijn voor bijvoorbeeld visueel gehandicapten of is het UWV zo blind dat ze daar niet aan gedacht hebben?
Advertentie