of 59185 LinkedIn

Cio’s bezorgd om toekomst IT-afdelingen

Veel Chief Information Officers (Cio’s) zijn bevreesd voor de toekomst van hun IT-afdelingen op de lange termijn. Dat is het beeld dat een onderzoek van EMC schetst. De 2741 ondervraagde IT-professionals denken dat de huidige IT-infrastructuur en de kennis van IT-mensen tekort schiet om aan de toekomstige uitdagingen te voldoen.

Veel Chief Information Officers (Cio’s) zijn bevreesd voor de toekomst van hun IT-afdelingen op de lange termijn. Dat is het beeld dat een onderzoek van EMC schetst. De 2741 ondervraagde IT-professionals denken dat de huidige IT-infrastructuur en de kennis van IT-mensen tekort schiet om aan de toekomstige uitdagingen te voldoen.

Investeren in flexibele IT

Behalve de zorgen is er bij de ondervraagden ook een groot bewustzijn van de noodzaak om te investeren in meer flexibele IT, om zo uitdagingen in de toekomst, zoals een veranderende cultuur en eisen aan technologie aan te kunnen. Technologie krijgt bij organisaties een steeds grotere rol en daarbij horen andere vaardigheden. Cio’s moeten volgens de aanbevelingen van onderzoekers meer vertrouwen krijgen in hun IT-mensen en IT moet zijn relevantie meer opeisen binnen een organisatie. De dagelijkse leiding van organisaties moet daarnaast meer overleggen met de eindverantwoordelijken voor IT, om zo gezamenlijk aan de slag te gaan met de uitdagingen voor de toekomst.
 

Producten ontwikkelen moet sneller
Het merendeel van de Cio’s, ongeveer 59 procent, denkt dat zijn organisatie op het gebied van data en technologie nog niet klaar is voor de eisen van een goede dienstverlening. Bijna driekwart denkt dat het ontwikkelen van nieuwe producten over vijf jaar twee keer zo snel moet gaan. Ongeveer 70 procent is ervan overtuigd dat de druk op IT-afdelingen steeds groter zal worden en dat dit ten koste van de kwaliteit en klanttevredenheid zal gaan.
 

IT geïsoleerd
Wat ook opvalt is dat 69 procent van de CIO’s van mening is dat het IT-team grotendeels geïsoleerd werkt van de rest van de organisatie. Het rapport uit wijst ook uit dat veel Cio’s, zo’n 35 procent, vermoeden dat zij niet over vereiste vaardigheden beschikken om in te schatten wat technologie voor hun organisatie kan betekenen.
 

De volledige rapportage van het EMC-onderzoek is hier te vinden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof op
Bovenstaande klinkt verdacht naar een zelfverklaring van onvermogen.
Daarnaast past het ook in het beeld dat IT'ers hebben van hun hoger management, nl. dat men onvoldoende kennis van zaken heeft.

Uit het rapport zélf komt echter eerder een kloof in beeld tussen CIO en CxO's.
"CIOs and CxOs each believe that they are the greatest driver of change (37% and 40%) and that all other roles are resistant to change."

En daarnaast een te groot vertrouwen bij CIO/CxO's op Rvb-niveau in nieuwe technologische ontwikkelingen (techno-hypes?), zoals cloud. Een vertrouwen dat op tactisch niveau een stuk minder aanwezig is. En daarnaast "Seven-in-ten CIOs doubt their current IT can support growth – compared to 50% of business CxOs".

Opvallend is dat 76% van het Business Management van plan is het meeste zo niet alles van de IT te 'outsourcen' naar de cloud. Business Management hoort immers per definitie niet te besluiten over IT-technische invulling ('Hoe') van business wensen ('Wat'). Senior IT-management is dan ook terecht een stuk voorzichtiger.
Deze business-driven mis van outsourcing en de nog onvolwassen cloud-oplossing, in combinatie met stringente Governance&Compliance-eisen, doet een zeer dure miskleun verwachten.