Advertentie
digitaal / Nieuws

'Centric komt in handen van Van Rijbroek'

De bedrijven van de Twentse miljonair Sanderink, waaronder ict-dienstverlener Centric, zijn sinds oktober vorig jaar voor een deel in handen van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. De omstreden vriendin van Sanderink zou zijn bedrijven al een jaar deels in handen hebben en in de toekomst mogelijk nog meer. Het betekent dat Van Rijbroek als enige zeggenschap zou kunnen krijgen over het imperium dat projecten uitvoert die cruciaal zijn voor de Nederlandse fysieke en digitale infrastructuur.

08 december 2021
Centric-shutterstock-1027478959.jpg

De bedrijven van de Twentse miljonair Sanderink, waaronder ict-dienstverlener Centric, zijn sinds oktober vorig jaar voor een deel in handen van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. De omstreden vriendin van Sanderink zou zijn bedrijven al een jaar deels in handen hebben en krijgt op termijn mogelijk nog meer controle. Het betekent dat Van Rijbroek als enige zeggenschap zou kunnen krijgen over het imperium dat projecten uitvoert die cruciaal zijn voor de Nederlandse fysieke en digitale infrastructuur.

Statutenwijziging

Van Rijbroek is door middel van een aandelenoverdracht plus een statutenwijziging bij de stichting mede-eigenaar en medebestuurder geworden. Dit onthult de lokale krant Tubantia mede op basis van interne mails waar beslag op is gelegd. Naast Centric gaat het om bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group.

 

Rechtszaken en tuchtklachten

De beslaglegging op mails van Sanderink is gedaan door zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten. Zij is al jaren verwikkeld in rechtszaken met de Centric-eigenaar die haar beticht van onder meer diefstal, fraude en het bezit van porno op een bedrijfsserver. Deze beschuldigingen zijn gekomen nadat Van Rijbroek in Sanderinks leven is gekomen. Van Egten heeft nu na een tuchtklacht tegen Sanderinks advocaten ook een tuchtklacht ingediend tegen zijn notarissen.

 

Veiling

De notarissen van advocaten- en notarissenkantoor BarentsKrans in Den Haag zouden Sanderink hebben geholpen om een onethische verschuiving van aandelen en certificaten te plegen. Die verschuiving zou doelbewust zijn gedaan om uitstel te veroorzaken in beslaglegging op Sanderinks bezittingen. Deze beslaglegging kan leiden tot veiling van die bezittingen, waaronder dus aandelen in ict-dienstverlener Centric. Van Egten heeft in de loop van de diverse rechtszaken een reeks aan dwangsommen toegekend gekregen, maar tot op heden weigert Sanderink die te betalen.

 

Eigenaarschap en bestuurspositie

De ingezette vertragingstactiek waar Tubantia nu over schrijft, betreft niet alleen verkoop en aankoop van aandelen en certificaten daarvoor. De Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink waarin Van Rijbroek eerst penningmeester was, heeft haar medebestuurslid gemaakt. Dat is in oktober vorig jaar gebeurd. Deze stichting beheert de aandelen van Sanderink.

 

Aftreden

Naast de 52-jarige vriendin van Sanderink is de 73-jarige miljonair zelf bestuurslid, plus Centric-topman Aike Schoots. Laatstgenoemde moet volgens de regelementen van de stichting aftreden in het kalenderjaar waarin hij 70 wordt. Schoots heeft in februari dit jaar die leeftijd bereikt en zou dus uiterlijk op 31 december aanstaande moeten aftreden.

 

Aanprijzing voor boek Van Rijbroek

AG Connect heeft nu vragen uitgezet bij diverse betrokken partijen. Dit betreft Centric en het relatief recent ververste management bij dat ict-bedrijf, plus de bewuste stichting en Centric-topman Aike Schoots én Sanderinks eerder opgerichte stichting. Laatstgenoemde is de Stichting Gerard Sanderink die zijn nalatenschap ten goede zou laten komen aan zijn geboortestreek Twente. De nieuwere stichting (Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink) is opgezet nadat Van Rijbroek in het leven van Sanderink is gekomen. Die organisatie biedt een aanprijzing op zijn site van het tweede cybersecurityboek van Van Rijbroek.

 

Dit bericht komt van AG Connect.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Heb Centric ongeveer 1 jaar lang op dagelijkse basis mee gemaakt. Onder het mom van ict werd gewoon interim management geleverd en werden er mensen de deur uit gewerkt. Vreselijk ondoorzichtig clubje. Toen ze ook nog Oranjewoud overnamen, hebben we met ze gebroken.
B. Janssen / Ambtenaar
Slim een bedrijf kopen waar gemeenten als MELKKOE functioneren omdat de opdrachtgever niet komt met fatsoenlijk ICT ondersteuning. Je met het maar kunnen! Centric en Pink zijn hofleveranciers van matige software en slecht functionerende "koppelingen" en wijzen vooral naar elkaar. Voordat je er uit bent waar de fout ligt hebben ze met consultancy al weer nodige euro's naar binnen geharkt. 350 gemeenten die elk het wiel aan het uitvinden zijn en meneer Sanderink de komende jaren vet gaan sponsoren. Fijn voor een lokaal voetbalclubje!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Volgens mij moet de overheid per definitie geen zaken doen met een bedrijf waar een zelfbenoemde geheim agente de scepter zwaait! Toch!?
Harm / RO
Helaas helemaal eens met voorgaande, en maar uren schrijven. 0 toegevoegde waarde.
Advertentie