of 63000 LinkedIn

Centrale e-books-bieb geen uitgemaakte zaak

Staatssecretaris Zijlstra belooft een landelijke digitale bibliotheek, waar bibliotheekleden e-books kunnen lenen. Maar de rechten zijn nog niet geregeld.

Staatssecretaris Zijlstra belooft de Kamer een landelijke digitale bibliotheek, waar de leden van plaatselijke bibliotheken vanachter hun beeldscherm e-books kunnen lenen. Maar de rechten zijn nog niet geregeld.

Bundeling

De 'digibieb' moet een gezamenlijke digitale infrastructuur bieden voor alle gemeenten, waarbij de toegang plaatsvindt via de website van de gemeentelijke bibliotheek waar de gebruiker lid van is. De krachtenbundeling biedt bibliotheken 'een betere positie bij de aankoop van licenties voor e-books bij uitgevers', verwacht het ministerie van OC&W.

 

Regeling

Staatssecretaris Zijlstra stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor de krachtenbundeling. Ap de Vries, directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken is "blij dat de staatssecretaris de bibliotheken toekomstbestendig wil maken", zegt hij tegenover de NOS. "Maar anderzijds is het een sigaar uit eigen doos, want het geld komt uit het gemeentefonds." Hij wil wel meedenken over hoe de digitale en de fysieke bibliotheek te combineren zijn. Maar een regeling met de uitgevers voor de licenties van uit te lenen e-books is er nog niet. "Het is wettelijk geregeld dat we papieren boeken mogen uitlenen, maar voor e-books is zoiets nog niet geregeld. We willen graag met die uitgevers in gesprek." In de brief die Zijlstra de Kamer heeft gestuurd over de actualisering van de bibliotheekwetgeving valt de term e-books overigens niet.

 

Denemarken 

Een Deens initiatief met het uitlenen van e-books is op 1 november van start gegaan. Zo'n 1800 titels worden door de gezamenlijke bibliotheken uitgeleend als e-book. Voor de klant is dat gratis; de bibliotheken betalen de uitgevers zo'n 2 á 2,50 euro per uitgeleend e-book. Na de leenperiode wordt het boek automatisch ontoegankelijk.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.