of 59329 LinkedIn

CBS lanceert digitale kaart met 75 buurtkenmerken

CBS biedt de mogelijkheid om  eenvoudig meerdere gebieden met elkaar te vergelijken. De gegevens overzichtelijk gemaakt op een digitale kaart.

Bestuurders en politici, maar ook nieuwsgierige burgers en journalisten kunnen sinds kort gebruik maken van de digitale kaart CBSinuwBuurt.nl. Er zijn 75 kenmerken te vinden van de buurt en de inwoners, variërend van onderwerpen als WOZ-waarde van huizen tot de inkomsten van bewoners en het aantal uitkeringsgerechtigden.

Eenvoudig en snel meten
Via de website, die ook geschikt is voor tablet en smartphone, kan CBSinuwbuurt handig zijn om meerdere gemeenten, wijken en bevolkingskernen met elkaar te vergelijken. Er zijn gegevens beschikbaar van de bevolkingssamenstelling zoals de cijfers van de leeftijden, inkomens, afkomst en de grootte van huishoudens, maar er is ook te zien hoeveel de gemiddelde afstand bedraagt naar een school, ziekenhuis of restaurant. Het gemiddelde energieverbruik en het gemiddelde aantal auto’s per bewoner van een bepaalde omgeving is ook eenvoudig en snel te meten. Voor wie zo specifiek mogelijk wil kijken naar de cijfers kan zelfs ‘vierkanten’ op de kaart selecteren van 100 bij 100 of 500 bij 500 meter.

Vergelijken met andere omgevingen 

CBS biedt de mogelijkheid om zo eenvoudig meerdere gebieden met elkaar vergelijkbaar te maken. De gegevens overzichtelijk gemaakt op een digitale kaart, waarbij er de mogelijkheid is om verder te klikken naar tabellen. Echter: nog niet alle cijfers zijn te vergelijken met voorgaande jaren, omdat er bij een aantal gegevens geen meerdere jaren van de gegevens beschikbaar zijn.

Uitgebreidere update
Het CBS werkt inmiddels aan een uitgebreide update waarbij 150 nieuwe onderwerpen worden verwacht voor later dit jaar. Onder meer gas- en elektriciteitsgebruik naar type woning, autobezit  naar type brandstof en allochtonen naar herkomst worden dan beschikbaar. Gebruikers kunnen ideeën voor nieuwe onderwerpen delen via een speciale knop. De privacy blijft volgens het CBS gewaarborgd. Cijfers zijn niet herleidbaar naar individuele personen, bedrijven of instellingen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door surdar op
staan er nog geen waardes in of doe ik iets niet goed?
Door opmerker op
sja, en in het noordoosten van Oostelijk Flevoland komt ik de nietsverhullende plaatsnaam Nederland tegen......