of 62812 LinkedIn

CBR digitaliseert aanvraag Eigen Verklaring

De Eigen Verklaring die aanvragers van een rijbewijs doorgaans bij gemeenten moeten afhalen is binnenkort ook digitaal in te vullen bij het CBR.

De Eigen Verklaring die aanvragers van een rijbewijs doorgaans bij gemeenten moeten afhalen is binnenkort digitaal in te vullen bij het CBR.

Erfenis
Uit een onderzoek van Telengy bleek vorige week dat gemeenten bijna 600.000 keer per jaar een formulier voor de Eigen Verklaring afgeven. Sinds het GBA-uittreksel niet meer nodig is voor het aanvragen van een rijbewijs, is eigenlijk niet zinvol het verstrekken van het formulier (waarop men vragen over de fysieke en geestlijke gezondheid moet invullen) bij de gemeente te laten. Het CBR zegt nu stappen te gaan zetten en een digitaal EV-formulier beschikbaar te maken.

Extra
Vanaf 1 juli kunnen mensen die voor het eerst een rijbewijs A, B of BE aanvragen terecht op mijn.cbr.nl, de omgeving die tot dusver alleen is gebruikt om rijscholen te machtigen (via DigiD) voor de aanvraag van een examen. Eind 2012 komen daar ook de andere categorieën bij, inclusief de gevallen waarbij medische factoren een rol spelen. "We bieden het aan als extra kanaal voor de EV-aanvraag, naast de gemeenten en de praktijkcentra", stelt de woordvoerder van het CBR. "Als er niets aan de hand is wordt de aanvraag ook digitaal afgehandeld." Volgens hem komt 55 procent van de EV-formulieren bij gemeenten vandaan. Het basistarief voor de EV-aanvraag blijft overigens 23,40 euro (een bedrag waarop gemeenten vaak nog een opslag rekenen). 

Digitalisering
Het is de bedoeling dat mijn.cbr.nl wordt uitgebreid voor andere 'contactmomenten' die burgers met het CBR hebben, zegt de woordvoerder. Een keus voor mijn.overheid.nl is daarbij volgens hem niet aan de orde. "Wij zijn een ZBO en bieden de mogelijkheden die we hebben aan via de CBR-site, inclusief betalingen via iDeal. We maken onze dienstverlening steeds verder digitaal."
 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dejan Mitrovic (for raijbewais) op
Raijbewais
Door Vincent Kok (directiesecretaris CBR) op
Dat is helaas een misvatting in het artikel. CBR orienteert zich wel degelijk op aansluiting bij mijn.overheid.nl. Komende tijd worden eerst de functionaliteiten van mijn.cbr.nl uitgebreid. Berichtenbox vanuit mijn.overheid.nl is voor ons zeer Interessant om bij aan te haken.
Door Lourens Koopman op
Ik zie niet in waarom een ZBO niet voor overheid.nl zou kiezen. Waarin verschilt het CBR van het Kadaster, het UWV, de RDW?
Hier wordt niet uitgegaan van het gemaak voor de burger (alle overheidscommunicatie via overheid.nl).