Advertentie
digitaal / Nieuws

CBP alert op gluren in Suwinet

Het CBP gaat er extra op letten of gemeenten genoeg doen tegen ongeoorloofd rondneuzen in Suwinet. Halverwege 2014 kan het CBP gaan ingrijpen.

27 november 2013

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat extra letten op ongeoorloofd rondneuzen in Suwinet bij gemeenten en zal niet aarzelen op te treden tegen de gemeenten die halverwege 2014 nog geen maatregelen hebben getroffen tegen dat soort misbruik.

Bekende Nederlanders
Onlangs bleek uit een onderzoek van de Inspectie SZW in 80 gemeenten dat in 13 daarvan gegevens van bekende Nederlanders waren geraadpleegd zonder dat daar een aantoonbare reden voor was. Dat deden ze via Suwinet, een gezamenlijk systeem van UWV, SVB en gemeenten dat is bedoeld voor de uitwisseling van gegevens over werk en inkomen. Via Suwinet worden onder andere gegevens over inkomsten, uitkering, autobezit, diploma's en examenresultaten uitgewisseld.

Fundamentele zorg
Het CBP is verontrust over het door ISZW geconstateerde feit dat slechts vier procent van de onderzochte gemeenten maatregelen heeft getroffen om persoonsgegevens te beschermen en dit soort misbruik van Suwinet tegen te gaan. "Dit klemt des te meer in het licht van de drie grote decentralisatiesplannen van het kabinet waardoor een berg persoonsgegevens bij de gemeenten komt te liggen", zegt plaatsvervangend CBP-voorzitter Wilbert Tomesen. Het CBP waarschuwde onlangs al voor de privacyrisico's van het verplaatsen van taken op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg. Niet alleen de toegang tot gegevens, maar ook het 'bovenmatig' delen en combineren van gegevens is daarbij een probleem. Het CBP ziet de zogeheten doelbinding in gevaar komen.

Optreden
Het CBP is door staatssecretaris Jetta Klijnsma op de gaten in de vertrouwelijkheid van Suwinet-gegevens gewezen. Als halverwege 2014 blijkt dat er geen afdoende maatregelen zijn genomen om Suwinet beter tegen ongeoorloofde toegang te beschermen, zal het CBP 'niet aarzelen om bij afzonderlijke gemeenten op te treden'. Volgens de CBP-woordvoerster zal het CBP daarin niet al te afwachtend zijn. "We zijn daarin onafhankelijk. Als we aanwijzingen hebben dat niet niet in orde is, kunnen we onderzoek doen en eventueel een last onder dwangsom opleggen."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie