of 64231 LinkedIn

Capaciteitsgebrek zet toetsing ICT overheid onder druk

Het Bureau ICT Toetsing heeft te weinig capaciteit om aangevraagde projecten te kunnen toetsen. Daarnaast zijn er nieuwe prioriteiten bij het bureau neergelegd die volgend jaar extra toetsingscapaciteit zullen vergen.

Het Bureau ICT Toetsing heeft te weinig capaciteit om aangevraagde projecten te kunnen toetsen. Daarnaast zijn er nieuwe prioriteiten bij het bureau neergelegd die volgend jaar extra toetsingscapaciteit zullen vergen. Dit meldt AGConnect op basis van het jaarverslag van BIT.

Bewindspersonen

Bij het BIT werden in 2019 zoveel toetsen aangemeld dat het risicogericht heeft moeten selecteren over welke projecten het een advies kon geven. Uiteindelijk zijn er in 2019 vijftien BIT-adviezen uitgebracht, allen op verzoek van de bewindspersonen van de ministeries zelf. Er zijn geen adviezen uitgebracht op verzoek van de Tweede Kamer of op eigen initiatief van het BIT.

 

Zwaar weer

In het jaarverslag laat het BIT weten dat het met de vijftien uitgebrachte toetsen zijn volledige toetscapaciteit heeft benut. Dat dit zou gebeuren, was eind 2019 al duidelijk en daarom heeft het BIT, samen met de Toezichtsraad, een risicogerichte selectie ingevoerd. Op basis van omvang, stadium van het project, maatschappelijke impact en signalen dat een project ‘in zwaar weer’ verkeert, wordt een risico-inschatting gemaakt.


Afgewezen

Deze selectie is toegepast bij 51 projecten van 5 ministeries. Op basis van deze inschatting zijn 8 projecten getoetst, zitten er nog 32 in portefeuille en zijn er 11 afgewezen. Een project zit ‘in portefeuille’ als er geen toets gestart wordt totdat capaciteit beschikbaar komt. Indien dit te lang duurt en afhankelijk van het stadium waarin het project zich bevindt kan het project alsnog worden afgewezen voor toetsing.

 

Eerdere evaluaties

Ook in eerdere evaluaties werden al zorgen geuit over de capaciteit van het Bureau ICT Toetsing. Zo schreef Andersson Elffers-Felix eind 2018 al dat het BIT een klein bureau is en leunt sterk op zijn medewerkers. ‘De medewerkers dienen zelf relatief veel ondersteunende (bijvoorbeeld financiële) werkzaamheden uit te voeren, wat ten koste gaat van hun inzet op toetsen.’

 

Lees het hele artikel bij AG Connect

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.