Advertentie
digitaal / Nieuws

BZK laat 'hackers' fraude bestrijden

BZK kreeg afgelopen weekend hulp van jonge IT-bedrijfjes bij het bedenken van nieuwe manieren om identiteitsfraude tegen te gaan. BZK gaat met de beste ideeën aan de slag.

14 april 2014

Het ministerie van BZK kreeg afgelopen weekend hulp van jonge IT-bedrijfjes bij het bedenken van nieuwe manieren om identiteitsfraude tegen te gaan. BZK belooft daadwerkelijk met de beste ideeën aan de slag te gaan. De winnaars mogen een offerte uitbrengen.


Hackaton Antifraude
Hoe kunnen we op basis van de gegevens die beschikbaar zijn de fraudeurs eruit halen die met andermans identiteit aan de haal gaan? Een 'Hackaton Antifraude', waarbij mensen met een frisse blik zich op die vraag storten, kan helpen bij zo'n vraag, bedacht BZK. Negen teams van hoofdzakelijk jonge IT-bedrijfjes meldden zich zaterdagochtend om vervolgens tot zondagmiddag vier uur aan de slag te gaan met een aantal datasets die BZK voor deze gelegenheid had klaargezet. Onder andere de GBA, de RNI, de BAG, de BSN Beheervoorziening, het Basisregister Reisdocumenten, het Verificatieregister Reisdocumenten waren als testbestand beschikbaar.

Drie keer Mijn ID
De geprogrammeerde oplossingen, gepresenteerd in 'pitches' van vijf minuten, lijken soms op elkaar. Liefst drie teams hebben een Mijn ID-app bedacht, in verschillende vormen, die de burger helpt het gebruik van zijn eigen gegevens te bewaken. Als bijvoorbeeld een paspoort als gestolen geregistreerd wordt, krijgt de gebruiker dat meteen te zien in de app. Andere toepassingen gingen in de richting van het beter over elkaar heen leggen van overheidssystemen en het slimmer signaleren van risico's daaruit, of een soort 'iDeal voor gegevensoverdracht'. De jury riep echter het team tot winnar uit dat een openbare vergaarbak bedacht voor alle mogelijkheden die mensen signaleren om met de huidige gegevenssystemen en -regels te frauderen, om de fraude voor te zijn.

Kopietje paspoort
Organisatoren Monique Barnhoorn en Marc Minnee van BZK zeggen verrast te zijn door de resultaten. Barnhoorn: "Ik vind absoluut dat er op een hele andere manier naar dingen gekeken is. Sommige oplossingen lijken behoorlijk op elkaar, maar de manier waarop er is gedacht, daar kunnen we enorm van leren. Het gaat absoluut veel opleveren." Barnhoorn noemt bijvoorbeeld de mogelijkheid die één van de Mijn ID-apps als extra biedt: met de smartphone een foto maken van je paspoort en met een paar vingerbewegingen een dikke zwarte streep halen door de informatie die je niet wilt delen. Dat kan een mooie vervanger zijn van het zo problematische 'kopietje paspoort', waar identiteitsfraudeurs nu vaak mee aan de haal blijken te gaan. "Dat soort dingen is voor ons erg interessant."

Tunnelvisie voorkomen
Minnee was betrokken bij een vorige 'hackaton' bij Buitenlandse Zaken. Daar zijn de ideeën door koudwatervrees nog niet in de praktijk gebruikt. Maar deze BZK-editie is veel concreter, vindt hij. "Met deze ideeën kun je meteen iets. Voor BZK is het een mooie manier om tunnelvisie te voorkomen." Sommige van de programmeurs bleken bijvoorbeeld in het geheel niet op de hoogte van het bestaan van mijn.overheid.nl.

Ideeën gebruiken
Barnhoorn benadrukt dat er meteen wat met de ideeën gebeurt. "De prijswinnaars mogen gewoon een offerte gaan uitbrengen. En wij zitten bij BZK maandag meteen om de tafel om te kijken wat we met al die ideeën gaan doen."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie