of 59345 LinkedIn

Burgemeesters offline in Rusland

Burgemeesters en andere Nederlandse gemeentebestuurders die de Hanzedagen in het Russische Pskov bezoeken moeten op advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hun telefoon uit laten staan om te voorkomen dat gemeentesystemen worden gehackt.

Nederlandse burgemeesters en andere gemeentebestuurders die deze dagen de Hanzedagen in het Russische Pskov bezoeken moeten op advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hun telefoon uit laten staan om te voorkomen dat gemeentesystemen worden gehackt.

Beperkingen opgelegd
Rusland staat op de zwarte lijst van landen die zich bezighouden met cyberspionage. De telefoons van gemeentebestuurders zijn gekoppeld aan de computersystemen van gemeenten. Het dringende advies was derhalve de telefoons uit te houden. Twitteren was wel toegestaan, maar bijvoorbeeld burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen, een fervent twitteraar, heeft ook daarvan afgezien. ‘We willen niet dat onze systemen bereikbaar zijn voor anderen. Daarom hebben we onszelf beperkingen opgelegd. Twitteren mag, maar we doen het niet. Onze telefoons zijn leeg’, aldus Koelewijn tegen het AD.

Geen boycot
Pas als hij weer op Nederlandse bodem is, gaat Koelewijn weer twitteren over het evenement. Wegblijven was voor hem geen optie, omdat het gaat om vriendschapsbanden. De Hanzesteden besloten al bij de annexatie van de Krim door Rusland om het land niet te boycotten. De burgemeester kreeg kritiek toen hij eerder de Israëlische stad partnerstad Eilat bezocht vanwege de spanningen in en rond Israël, maar hij ziet politiek en vriendschap los van elkaar en daarbij: ‘Persoonlijke relaties dragen meer bij aan vrede en veiligheid dan harde taal.’ Volgens hem willen meer Russische steden zich aansluiten bij het Hanzeverbond

Voorzorg
Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk neemt helemaal geen smartphone mee naar Rusland, maar samen met wethouder Bert van Bijsteren heeft hij wel de beschikking over één noodtelefoon, waarmee alleen gebeld kan worden en die dus niet verbonden is met gemeentelijke systemen. ‘Dat is puur uit voorzorg, niets meer en niets minder’, vertelt een gemeentewoordvoerder aan Omroep Gelderland. ‘We hebben geen vrees voor cyberspionage, maar nemen ook geen onnodige risico's.’ De Hanzedagen duren tot en met zondag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.