Advertentie
digitaal / Nieuws

Bureaus Jeugdzorg krijgen alvast een nieuw systeem

Jeugdzorg Nederland heeft de bouw van een nieuw centraal ICT-systeem gegund aan Capgemini. Maar drie van de bureaus Jeugdzorg doen vooralsnog niet mee.

05 augustus 2013

Jeugdzorg Nederland heeft de bouw van een nieuw centraal ICT-systeem namens de 16 aangesloten jeugdzorginstellingen gegund aan dienstverlener Capgemini. Maar drie van de bureaus Jeugdzorg doen vooralsnog niet mee.


Webapplicatie
Vanaf halverwege 2014 moeten de Bureaus Jeugdzorg terecht kunnen bij een webapplicatie die de huidige, verouderde systemen KITS en IJ vervangt. Die systemen zijn de 'ouwe meuk' waar de BJZ's vanaf moeten, stelde Erik Gerritsen vorig jaar november al in Binnenlands Bestuur. Hij was de aanjager van een provisorische 'schil' om de oude systemen heen die bij zijn eigen Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam het 'gezinsgericht werken' mogelijk heeft gemaakt. De aanbesteding die eruit voortkwam moet die werkwijze op een duurzamere wijze voor alle BJZ's mogelijk maken. De bureaus kunnen daarbij voor hun eigen variant van gezinsgericht werken kiezen.  

Flexibele opzet
Maar de jeugdzorg maakt onzekere tijden door, vanwege de nakende transitie naar de gemeenten. Dat hoeft voortvarendheid niet in de weg te staan, vindt Gerritsen nog steeds. Maar flexibiliteit is wel ingebouwd. "Het nieuwe systeem is zo opgezet dat het flexibel kan meebewegen met het aantal gebruikers", zegt hij. "En in het contract is vastgelegd dat de eventuele rechtsopvolgers van de Bureaus Jeugdzorg het recht krijgen om het te blijven gebruiken."

Principiële discussie
De gunning is uiteindelijk niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De provinciale koepel IPO zag liever dat de BJZ's de miljoenen die voor het nieuwe systeem nodig zijn zouden bewaren voor het verlichten van de frictiekosten rond de transitie. Gerritsen: "IPO maakt er een bredere pricipiële discussie van. Maar dan heb je het over een heel ander debat. Dat gaat over zeker 8 miljoen per Bureau Jeugdzorg, terwijl het hier om vijf miljoen voor het gezamenlijke systeem gaat, die we zelf uit eigen middelen halen." Enkele maanden geleden ontstond rond deze onenigheid een kleine crisis. Overleg met twee ministeries en de VNG leidde alsnog tot de vaststelling dat er draagvlak is.

Drie keer nee
Ondanks de tegenwerpingen van het IPO hebben de meeste provincies de deelname van 'hun' BJZ aan het nieuwe systeem niet geblokkeerd. Alleen de Bureaus Jeugdzorg in Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant doen niet mee. "Ze kunnen later alsnog instappen, maar dan wel tegen dubbel tarief." Bureau Jeugdzorg Flevoland heeft dat besluit overigens zelfstandig genomen. "Dit is een besluit van de Raad van Bestuur in overleg met de Raad van Toezicht van ons bureau", zegt directeur/bestuurder Greet Bouman. "Wij zijn tot dit besluit gekomen om diverse redenen waaronder het feit dat wij met twee grote verandertrajecten bezig zijn en met de voorbereiding op de transitie en daarnaast niet over de middelen en tijd beschikken voor dit traject. Dit besluit is met redenen omkleed meegedeeld aan de directie van Jeugdzorg Nederland."

VISD-proof
Gerritsen denkt dat het nieuwe systeem ook informatietechnisch in de toekomstige opzet van de jeugzorg past. KING en VNG hebben juist een verkenning uitgevoerd (Verkenning Informatievoorzienign Sociaal Domein, VISD) naar de vereisten van IT-systemen die een rol spelen in de vele ketensamenwerkingen die de decentralisaties met zich meebrengen: "Wij denken dat we VISD-proof bezig zijn en dat gevoel wordt versterkt doordat KING en VNG nu in onze stuurgroep hebben plaatsgenomen."

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Ondanks de kritiek vorig jaar november, dat BB haar informatie uitsluitend aftapt bij Gerritsen (waarmee een ongezonde verhouding is ontstaan, want G. is vaste medewerker van BB), gaat het ambtenarenblaadje gewoon op dezelfde voet verder.



Gerritsen schetst een ideaal beeld (doet hij in al zijn columns, die puur preken voor eigen parochie zijn), maar van een journalistiek stuk mag je toch meer inspanning van de redactie verwachten. Geen spoor daarvan in dit artikel. Het is gemakzuchtig leunen op wat Gerritsen voorkauwt. En dat is - weten de vaste BB-lezers maar al te goed - op zijn zachts gezegd onvolledig en eenzijdig.
Roelvink
Ach krijgt Cap Gem. een herkansing na het debacle bij de waterschappen.
G. Karssenberg
En kan dat nieuwe systeem dan ook naadloos communiceren met de systemen van de gemeenten na 1 januari 2015? Dan moet je, vanuit de gedachte van één gezin, één plan, één regisseur toch ook willen dat de gemeente kan sturen op wat er gebeurt aan hulp bij de gezinnen.
Nico van Duijn / Huisarts - gemeenteraadslid
Misschien integreren we Bureau Jeugdzorg wel met andere Jeugdzorg instellingen, misschien, misschien. Heel goed dat Bureau Jeugdzorg Flevoland niet meedoet met zo'n groot systeem. Groot bij IT is meestal riskant, beperkt, geen aansluiting met andere systemen, niet toekomstbestendig. Liever oude meuk dan nieuwe drama's.
Robin Paalvast / Strategisch adviseur
Je moet als BJZ wel lef (om positief te blijven) hebben om met aanstaande grote verandering een nieuw systeem te gaan ontwikkelen. Aansluiten bij VISD is op zich goed maar ook daar zijn nog niet alle vragen beantwoord en klaarblijkelijk is aan een externe partij wel al opdracht gegeven voor het bouwen van het systeem. Lijkt me lastig.



Binnen het domein van zorg (net als bij jeugd ook AWBZ) wordt nu onderzocht of we gebruik kunnen maken van het bestaande AZR om tussen de verschillende partijen informatie uit te wisselen. Als ze die systematiek ook bij jeugd toepassen, kunnen de BJZ's hun eigen gang blijven gaan zolang ze maar (simpel gezegd) AZR-berichten kunnen uitwisselen.
G.J. McMurter / onderwijzeres/psychologisch medewerkster research
Waarom bent u als politicoloog met ervaring als gemeentesecretaris, financieel economische zaken enz. bij Bureau Jeugdzorg gaan werken?

Het is zoals een onderstaande genoemde heer opmerkte ... wat doet een ergotherapeut op jeugdzorg zaken? Netals u geen verstand heeft van de werkelijke problematiek?

Betreffende het KITS-systeem. In het KITS-systeem wordt verhuld dat er ook een voor-voor-selectie plaats vindt. Oproepen van grootouders, familieleden en andere professionals die niet worden geregistreerd en waar niet naar wordt geluisterd ...volkomen genegeerd ... en zo ontstaan dan de situaties ... ik heb ze allemaal onderzocht,

van vermoorde kinderen, waarvan niet naar grootouders en familie werd geluisterd, zogenaamde omstanders, waar deze kinderen dus geen hulp kregen, omdat u deze als Jeugdzorg Instelling niet kan geven volgens de Jeugdzorg Wet van 2005. Ook al zet u een nog zo groot nieuw computersysteem op ... omstanders, grootouders ... andere familie ... en professionals vallende onder omstanders ... die zullen ook niet in uw uitmuntende systeem voorkomen, want u weet helemaal niet waar de klepel hangt en u zult hem dus ook niet horen klepelen. Omstanders moeten toezien hoe hun familie ten gronde wordt gericht in een systeem dat niet deugt en waar allemaal mensen op een plek zitten waar ze de capaciteiten niet voor bezitten. U als Bestuurder bent liever bezig met economische problemen dan met kinderen, maatschappelijk werkenden die hun onderzoeken in uw nieuw systeem in zullen tikken, en geen klote verstand (oeiii oma!) van onderzoek hebben. Dus uw systemen zullen snel en vakkundig op een nog snellere wijze allerlei veronderstelde nonsens uitkramen over gezinnen en kinderen. Heeft u het over miljoenen? Hoeveel gehuilde tranen van kinderen moeten deze miljoenen opbrengen?

Plus uw jaarlijkse inkomen erbij?

Daar zouden mooi pedagogisch verantwoorde speeltuinen en jongere centra voor gebouwd kunnen worden. Of een opleiding in de fotografie voor jongeren die zich in uw plaats, (ik heb er gewoond) buiten lopen te vervelen en te klooien. Of theatergroepen ... plaatsen waaar muziek gemaakt kan worden ... waar kinderen kunnen skaten .... waar ouders samen een kopje thee of koffie kunnen drinken ... maak het is een beetje gezellig in Amsterdam! Maar ja ... een econoom als toegangspoort tot de jeugdzorg op het Ministerie van Volksgezondheid ... een politicoloog op de post van Jeugdzorg ... een maatschappelijkwerker bij uw organisatie op de post van een onderzoeker .... het grootste aantal uit huis geplaatste kinderen van alle landen ... vermoorde kinderen die geen zorg kregen en tot slot wel een nieuw computersysteem, maaar kinderen nog steeds ontvoeren in geblinddeerde auto's en naar een onbekende plek brengen en dan nog niet eens het verstand kunnen opbrengen dat agressie ... agressie oproept. Dan vanachter uw bureau gillen dat het zo zielig is voor deze medewerkers, want nu kunnen ze (gelukkig) hun werk niet goed meer doen. Weg met die econoom bij jeugdzorg ... weg met politicologen bij jeugdzorg ... weg met maatschappelijkwerkenden bij jeugdzorg!
janicos / Maatschappelijk werker
Als ICT-er kan ik melden dat het weinig zinvol is een systeem op te starten als de parameters die hier voor moeten gelden nog niet bekened zijn. Dat is zoiets als chemo geven, zonder diagnose. Het doet altijd wat, dat is waar. jeugdzorgh kiest als parameter:"als het lampje maar brandt". Jeugdzorg gaat gewoon verder op de oude voet: knoeien, knoeien en en rare dingen in kranten zeggen: zie het AD van afgelopen zaterdag. Met zulkde uitspraken van jeugdzorg bestuurders heb je geen dwaze vaders nodig. Het stuk was beledigend voor de werkneners en bezijden de waarheid. deze bestuurder meldt dat het klopt dat erslect gerapporteerd wordte n dat er nu alles aan gedaan wordt. Maar waarom dan niet eerder iets gedaan meneer de bestuurder? Wie heeft al dat niet gekwalificeerde personeel aangenomen? Ik niet, de directie. Mijn laatste collega van Jeugdzorg was ergotherapeut: die zal goed kunnen rappoteren meneer de bestuurder van jeugdzorg. Over slecht meubiliar misschien, maar niet over kinderen. En dat laat u los op de samenleving en kinderen?! En dan geeft u nu uw medewerkers de schuld? is dit schandalig, of een questie van beroerde mentaliteit? Of gewoon beiden? Nederlandse politici lijken ook steeds meer op italiaanse: we veranderen alles, zodat alles hetzelfde blijft. Geniaal, maar slecht voor kinderen. Heel leuk voor Cap mijn werkgever. ik zal mij met volle inzet wijden aan " jeugdzorg". De BBC was afgelopen weekend weinig positief over Nederland. Het braafste jongetje van de klas, graaiers en onkundig. Dat hun verhaal klopt bewijst de staat van Nederland. Er wonen al Nederlanders in caravans, de politiek prutst vrolijk voort en de leider van dit land lacht alles weg en zijn vazallen spuien de baarlijkste nonsens op officiele (poliotieke!) websites.
Advertentie