of 58952 LinkedIn

'BSN-controle wél nodig voor Rijkspas'

Controle van het BSN is nodig bij de uitgifte van de Rijkspas, omdat het niet alleen om toegang tot gebouwen gaat, maar ook tot gevoelige objecten en documenten
2 reacties
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kán niet anders dan het BSN gebruiken bij de uitgifte van de Rijkspas, betoogde gisteren de landsadvocaat tegenover de rechter. Het gaat immers om de veiligheid.

In strijd met wet

Het College Bescherming Persoonsgegevens kapittelde eind februari het ministerie van I&M. Bij de uitgifte van de kaart controleerde het ministerie het burgerservicenummer (BSN) van de ambtenaren en dat is in strijd met de wet, betoogde het CBP, die met een dwangsom dreigde. Maar I&M interpreteert de wet anders en liet de zaak voor de rechter komen.

 

Ook documenten

De Rijkspas wordt momenteel niet alleen ingevoerd bij I&M, maar bij alle ministeries. Het gaat daarbij niet alleen om fysieke toegang tot diverse gebouwen van de rijksoverheid, maar ook tot gevoelige objecten en documenten. Landsadvocaat Cecile Bitter betoogde daarom het belang van de pas voor de veiligheid van de gehele overheid, aldus een verslag van Webwereld. En het BSN mag daarbij wel degelijk worden gebruikt volgens de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (Wabb). De overheid handelt immers altijd in het algemeen belang. En het controleren van het BSN is gewoon nodig, want er lopen bijvoorbeeld te veel ambtenaren rond die dezelfde voorletters, achternaam en geboortedatum hebben.

 

Gemakzucht

Advocaat Alberdingk Thijm riposteerde names het CBP dat het vooral vanuit gemaksoverwegingen is dat I&M het BSN controleert. "Dat gemak staat nu ter discussie." Volgens hem gelden hier dezelfde uitgangspunten als bij bedrijven die een toegangspas uitgeven. De rechter doet binnen zes weken uitspraak. In ieder geval tot die tijd geven I&M en andere ministeries Rijkspassen uit zonder BSN-controle.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Stel dat de bewering, zelfde voor- en achternaam en geboortedatum, al juist zou zijn, hetgeen ik niet geloof, dan zal dat maar een hoogst enkele keer voorkomen. Ik neem aan dat de gegevens gekoppeld zijn aan een unieknummer van de Rijkspas. Als dat nummer mede wordt uitgelezen is het probleem al opgelost. Dat kan ook als er een koppeling plaatsvindt met departement(sonderdeel) en afdeling. Dat zal wellicht helemaal niet bestaan.
Door Kitty op
Dezelfde achternaam ok, de zelfde voorletters zal sporadisch voorkomen maar dan óók nog dezelfde geboortedatum, dat gaat er bij mij niet in! Al vind ik het niet erg dat er op BSN wordt gecontroleerd. Ik hoop mijn rijkspas binnenkort te ontvangen.