Advertentie
digitaal / Nieuws

Britse regering wil 600 overheidssites opheffen

De nieuwe Britse regering wil miljoenen besparen door de bezem te halen door de overdaad aan overheidswebsites, die soms ook nog eens buitenproportioneel duur blijken te zijn.

28 juni 2010

IJdelheidswebsites

"De dagen van de ijdelheidswebsites zijn voorbij", zegt de nieuwe minister Francis Maude (van het Cabinet Office, een soort Algemene Zaken) die zo'n 820 websites in het vizier heeft. Van elk van deze sites zal worden bekeken wat ze kosten en wat hun beheerders er eigenlijk mee bereiken.

Goedkoper
Naar aanleiding daarvan besluit de Efficiency Board, waarvan Maude mede-voorzitter is, of ze mogen blijven bestaan. Zo moet uiteindelijk tot wel driekwart van de sites uit de lucht gehaald kunnen worden, meent hij. De rest van de sites zou door bijvoorbeeld standaardisatie nog eens 50 procent goedkoper moeten kunnen.

 

Concurreren
Maude baseert zijn wensen op een recent rapport waaruit blijkt dat in 2009 en 2010 er in totaal 126 miljoen pond (153 milljoen euro) is uitgegeven aan het opzettten en beheren van 46 nieuwe websites. De duurste sites zijn uktradeinvest.gov.uk (14,32 euro per bezoek) en businesslink.gov.uk (2,61 euro per bezoek). Vaak blijken websites van de centrale overheid te concurreren met elkaar of met die van zelfstandige bestuursorganen (ZBO's), terwijl ze min of meer hetzelfde doel beogen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cees de Groot / Applicatiebeheerder
Dat hangt natuurlijk weer van je hyvesgroep of digitale gemenschap af. De personeelskosten om die goed bij te houden liggen ook niet echt laag. Er is een heel verschil tussen vrijblijvend informatie uitwisselen, ook van ambtenaren, én informatie die van overheidswegen wordt verstrekt.
Arja Span / adviseur
Interessant om te zien dat de overheid nog steeds via websites mensen tracht te binden. Als je de toepassing van nieuwe media verder doorvoert dan zou een eigen hyves groep per onderwerp of aan sluiting bij hyves groeps over dat onderwerp nog niet nog meer geld opleveren en veel effectiver zijn?
Advertentie