Advertentie
digitaal / Nieuws

Breda beloont goed verkeersgedrag via app

De gemeente Breda gaat de verkeersveiligheid en het fietsgebruik stimuleren met een speciale app, die in juni beschikbaar komt.

25 april 2012

De gemeente Breda gaat de verkeersveiligheid en het fietsgebruik stimuleren met een speciale app, die in juni beschikbaar komt.

Stimulans
Goed gedrag belonen; dat is de gedachte achter de app Positive Drive. De smartphone-app is bedoeld om de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de stad te verbeteren, burgers bewuster te maken van hun verkeersgedrag, het fietsgebruik te stimuleren en inzicht te krijgen in verkeersstromen.

Punten
Wie de app (die vanaf half juni beschikbaar is) installeert, kan punten vergaren door deel te nemen aan het verkeer. Dat kan ook in de auto, maar alleen als men de maximumsnelheid respecteert. Fietsers krijgen drie keer zoveel punten en op bepaalde routes zijn bonuspunten te verdienen. Met de punten zijn prijzen te verdienen die lokale bedrijven ter beschikking stellen. "Dat varieert van een ijsje tot een toegangskaart voor een wedstrijd van NAC", aldus Martijn Geervliet, adviseur mobiliteit van de gemeente Breda. 

GPS
De app werkt met het GPS-signaal dat de smartphone ontvangt. Met de opeenvolgende locatiebepalingen is te zien waar en hoe hard iemand rijdt. "Het centrale systeem ziet zo ook of iemand in de auto of op de fiets zit", aldus Geervliet. Op centraal niveau komen er ook veel gegevens beschikbaar over vervoersstromen. Geervliet heeft daarvan hoge verwachtingen en denkt dat in ieder geval deze gegevens inzichtelijk zijn te maken op een wijze die onlangs in het programma Nederland van Boven werd getoond.

Loterij
Het idee voor de app is gebaseerd op onder andere een idee uit een Volkswagen-campagne, waarin Zweedse automobilisten die zich aan de snelheid hielden meededen in een loterij die gevuld werd met de boetes van door een flitspaal geregistreerde snelheidsovertreders.

Kosten
De iOS-versie (iPhone) van de app die Breda nu aan het testen is, kost 97.000 euro, waarvan de provincie Brabant 30 procent voor haar rekening neemt. Een Android-versie en het centrale systeem zullen de kosten nog wat hoger doen uitvallen. In overleg met de mede-bedenkers van de app (IJsberg Consultants) wil Breda deze na introductie wellicht delen met andere gemeenten. "We hebben al contact gehad met onder andere Enschede, Amsterdam, Utrecht en Den Bosch."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank Voigt
A) Dit is weggegooid geld. Denkt de gemeente Breda nu echt dat notoire en veelplegende overtreders deze app gaan downloaden voor een ijsje? En wordt je dan gestraft bij een overtreding?

B) Wat gebeurt er met de gegevens. Waar door en door wie worden die bewaard en beweerd?

C) Nagedacht over de privacy?

Hier zit de Burger toch niet op te wachten.
Advertentie