of 59179 LinkedIn

Brancheorganisatie: ‘Minister van ICT slecht plan’

Nederland ICT, de branchevereniging van de ICT-sector, vindt een apart ministerie van ICT een slecht plan. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Nederland ICT vreest dat een ministerie van ICT overal bij betrokken wordt, maar uiteindelijk nergens over mag beslissen.

Nederland ICT, de branchevereniging van de ICT-sector, vindt een apart ministerie van ICT een slecht plan. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Nederland ICT vreest dat een ministerie van ICT overal bij betrokken wordt, maar uiteindelijk nergens over mag beslissen.

Plannen afstemmen met andere ministeries

‘Digitalisering raakt veel domeinen: de zorg, het onderwijs, mobiliteit, veiligheid. Die domeinen vallen onder de verantwoordelijkheid van meerdere ministers. Ook belangrijke randvoorwaarden als privacy, security, onderwijs en infrastructuur zijn verdeeld over diverse ministeries. Een apart ministerie van ICT zal dus in de praktijk continu haar eigen plannen moeten afstemmen met de collega’s van andere ministeries. Het risico is dan dat de minister van ICT uiteindelijk overal over gaat, maar nergens over mag beslissen’, zo schrijft de organisatie.

 

Verkeerd signaal
Het is volgens Nederland ICT belangrijk dat alle ministers verstand hebben van ICT en nadenken over digitalisering. ‘Een losse minister van ICT is dan een verkeerd signaal. Het maakt één persoon eindverantwoordelijk voor alle digitale zaken. In het ergste geval ontstaat dan bij andere ministers de indruk dat zij zich hier niet mee bezig hoeven te houden.’

 

Ministerieel topteam
De brancheorganisatie pleit ervoor om ministeries te laten samenwerking in een nog te vormen ‘ministerieel topteam digitalisering’. ‘Zo’n topteam kan zorgen voor een gecoördineerde agenda op basis van een overkoepelende visie op hoe we omgaan met de kansen en bedreigingen van digitalisering.’ Nederland ICT zou dan graag een team van ministers, ondersteund door een groep ambtenaren vanuit verschillende ministeries zien in het team, met de Minister President als voorzitter en een eigen budget voor een innovatie-agenda.

 

Manifest
De plannen voor een ministerieel topteam digitalisering van Nederland ICT zijn niet nieuw. Het is een speerpunt van een manifest dat inmiddels getekend is door meer dan dertig belangenorganisaties. De brancheorganisatie hoopt dat het nieuwe kabinet het idee oppakt.  

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Charles de Monchy op
Niemand kan iets tegen coordinatie hebben, maar daar hoeft echt geen nieuw ministerie voor te worden opgetuigd. De stoet ambtenaren voor de beleidsnota's, begroting, kamervragen, etc. kan veel beter ergens anders voor worden ingezet.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Meer ICT-coördinatie via één afzonderlijk ministerie (als onderdeel van) bij het Rijk lijkt geen overbodige luxe. Het kan voor een betere afstemming zorgen en de inkoop wordt ook beter en goedkoper. De sector zelf ziet het natuurlijk om zakelijke redenen liever anders.
Door Een ander gekuid op
Ik heb ooit geleerd dat een maatregel van VWS tegen roken pas effectief is aks de brancheorganisatie van fabrikanten tegen is.

Nu is de brancheorganisatie van ICT tegen coördinatie en afstemming van ministeries. Zou dat nu ook een effectieve maatregel zijn om ICT kosten te beheersen?