of 62812 LinkedIn

Bouw datacenters Amsterdam kan weer, maar beperkt

Nieuwe datacenters zijn weer welkom in Amsterdam, maar wel op beperkte schaal en onder strenge voorwaarden. Het stadsbestuur wil de komst van datacenters stevig in de hand houden, omdat die veel ruimte innemen en een groot beslag leggen op het elektriciteitsnet.

Nieuwe datacenters zijn weer welkom in Amsterdam, maar wel op beperkte schaal en onder strenge voorwaarden. Het stadsbestuur wil de komst van datacenters stevig in de hand houden, omdat die veel ruimte innemen en een groot beslag leggen op het elektriciteitsnet.

Elektriciteitsnetwerk

Daarom mogen er alleen datacenters bij komen op plekken waar al datacenters zijn, zoals in het kantorengebied Amstel III of in het kenniscomplex Science Park. Ook moeten ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van energiegebruik en waterverbruik voor koeling. Zo moeten datacenters met een groot vermogen (> 80 MVA) een eigen inkoopstation aanleggen om te voorkomen dat het elektriciteitsnet te veel wordt belast én om te zorgen dat er voldoende ruimte op het net blijft voor de andere opgaven van Amsterdam. Verder moeten datacenters hun elektriciteit duurzaam inkopen en de restwarmte die vrijkomt gratis ter beschikking stellen om woningen mee te verwarmen.

 

Meer behoefte

'De afgelopen periode van veel thuiswerken en videobellen heeft ons nog maar eens laten zien hoe afhankelijk we zijn van internet en goede verbindingen. De komende jaren zet de groei van het digitale verkeer in rap tempo door. Daarom is er ook steeds meer behoefte aan ruimte voor datacenters', schrijft de gemeente. Het college van B en W vraagt mensen nu hun mening te geven over het nieuwe vestigingsbeleid.

 

Inspraak

Het Vestigingsbeleid Datacenters gemeente Amsterdam 2020-2030 is nu vrijgegeven voor inspraak. 'U kunt van 1 juli tot en met 31 augustus 2020 uw mening geven', sluit de mededeling van de gemeente af. Meer informatie over deze procedure wordt op de inspraakpagina van de gemeentesite gepubliceerd. Na 31 augustus wordt het vestigingsbeleid voorgelegd aan de gemeenteraad, die het dan formeel kan vaststellen.

 

Rijk en regio

Het vestigingsbeleid voor datacenters van Amsterdam hangt volgens de gemeente nauw samen met de regionale strategie voor datacenters binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA). Daarvoor wordt er momenteel gekeken naar een nieuw cluster voor datacenters in dit gebied. De Rijksoverheid en de datacentersector werken mee aan het onderzoeken van de randvoorwaarden, haalbaarheid en financiering van een nieuw MRA-datacentercluster.

 

Bouwstop

Vorig jaar besloten Amsterdam en buurgemeente Haarlemmermeer de vestiging van datacenters voorlopig stop te zetten om na te denken over de voorwaarden. Deze bouwstop heeft veel stof doen opwaaien. (AG Connect / ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.