Advertentie
digitaal / Nieuws

'Boete zal weinig helpen tegen adresfraudeurs'

De bestuurlijke boete van maximaal 325 euro voor burgers die onjuiste GBA-informatie doorgeven (of in stand houden), zal niet echt helpen tegen grootschalige adresfraude, denkt NVVB-voorzitter Simon Rijsdijk.

13 januari 2014

325 Euro
Met de invoering van de BRP per 6 januari is onder andere een bestuurlijke boete geïntroduceerd van ten hoogste 325 euro. Burgers zijn verplicht de informatie die er over hen in de GBA staat (later de Basisregistratie Personen, BRP) waarheidsgetrouw actueel te houden, bijvoorbeeld als ze verhuizen. Houden zij zich daar niet aan, dan kan de gemeente een boete opleggen.

Afweging
Tegenover BNR-Nieuwsradio stelde voorzitter Simon Rijsdijk van de Nederlandse Vereninging voor Burgerzaken (NVVB) dat hij vermoedt dat de genoemde boete weinig zal uithalen als het om de echte criminele fraudeurs gaat. "We moeten zien hoe het in de praktijk gaat uitwerken. Maar ik kan me voorstellen dat men graag een boete riskeert van 325 euro als je er duizenden euro’s mee kunt verdienen door geen aangifte te doen. Daar worden die criminele organisaties niet warm of koud van." De boete werkt volgens hem wel bij mensen die bijvoorbeeld geen aangifte van een verhuizing doen. "Die zijn niet bewust gericht op enige vorm van fraude, maar vertonen een vorm van laksheid, waardoor bestanden niet meer kloppen. Bij die mensen gaat het wel werken."

Capaciteit vrijmaken
De NVVB heeft er samen met de VNG en het ministerie van BZK voor gepleit de boete op te nemen in de nieuwe wet, die overigens ook nodig is ter voorbereiding op de komende BRP en de nu ingevoerde Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Na het groeiende aantal signalen over adresfraude werd de invoering van een boete nodig, maar Rijsdijk wil realistisch blijven. Hij plaatste nog een kanttekening bij de handhaving: Gemeenten moeten ook de straat op om te checken of en hoeveel mensen ergens wonen. "Maar burgerzakenmedewerkers zijn niet aangenomen voor recherchewerk. Ten tweede moeten gemeenten de begroting rond zien te krijgen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de voordelen nauwelijks bij de gemeenten terechtkomen, maar bij Belastingdienst, UWV en andere organisaties. Hoe belangrijk vinden gemeentebesturen het dan om hierin te investeren?" 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rein.annema / directeur bureau integriteitszorg de Achterhoek
De heer Rijsdijk is nog al negatief. Stel dan een alternatief voor wat misschien wel haalbaar is en door de wetgevende macht mee kan wegen in de vaststelling van de uiteindelijke definitieve wetgeving.Dat verbeterd het wetgevingstraject en levert bouwstenen op voor een betere wetgeving. Aan de kant blijven staat lost niks op..
Hans Mink / ZZP er
Heel veel gemeenten denken kapitalen kwijt te zijn aan BRP controles. Niets is echter minder waar. Ik doe binnen een gemeente 1 dag per week BRP controles. Dit heeft binnen 1 jaar geresulteerd in het opsporen van een aantal fraudegevallen waarbij de gemeente ( weliswaar via een andere tak dan " Burgerzaken" ) inmiddels een geldbedrag van zo' 90.000 euro gaat terugvorderen van op fraudeurs. Tevens zijn ook de uitkeringen van deze fraudeurs stopgezet wat ook een besparing opgeleverd heeft. Onderling moeten dan alleen wat budgetten overgeheveld worden en de besparing voor de gemeente is rond.
Advertentie