of 58952 LinkedIn

Blockchain voor dummies bij overheid

VNG Realisatie maakt bekend dat gemeenten inmiddels zeker een honderdtal blockchain-pilots hebben gedraaid om erachter te komen hoe zij de technologie kunnen toepassen en daarmee hun voordeel kunnen doen. Twintig van deze pilots leidden tot een Proof of Concept, waar uiteindelijk één implementatie uit resulteerde.

Waarvoor kun je als gemeente blockchain gebruiken, en waarvoor niet? Om gemeenten aan meer inzicht te helpen stelde VNG Realisatie een praktische handleiding samen voor overheden die met blockchain aan het werk willen. 

VNG Realisatie maakt bij de publicatie bekend dat gemeenten inmiddels zeker een honderdtal blockchain-pilots hebben gedraaid om erachter te komen hoe zij de technologie kunnen toepassen en daarmee hun voordeel kunnen doen. Twintig van deze pilots leidden tot een Proof of Concept, waar uiteindelijk één implementatie uit resulteerde.

De ruim negentig pagina’s tellende handleiding zou voor bestuurders nuttig kunnen zijn in het beoordelen of en hoe blockchaintechnologie kan bijdragen aan transparantere digitale dienstverlening. Voor ambtenaren maakt de gids inzichtelijk welke problemen wel en niet met behulp van blockchain-technologie kunnen worden opgelost en welke afwegingen zij daarbij moeten maken.

De gids bevat, naast een uitleg van het concept en een uiteenzetting van de lopende samenwerkingen en pilots die tot nu toe zijn uitgevoerd, ook praktische tips om de organisatie warm te maken voor blockchaintoepassingen en samen te werken met leveranciers. Daarnaast geeft de handleiding een overzicht van de technische keuzes die mogelijk zijn, en een overzicht van opties voor beleid (waaronder HR-beleid), governance, en opschaling naar meerdere gemeenten of diensten.

Tot slot maakt de gids ook de juridische randvoorwaarden voor het gebruik van blockchaintechnologie inzichtelijk voor bestuurders en ambtenaren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ICT en overheid? Smeergeld, strijkstok, nepotisme? (Hoe jezelf voor de gek, niet de burger.) op
99 miljoen voor een database, dit kan ook voor 10 miljoen met de juiste mensen en bedrijven, heb je het super voor elkaar! Maar ja, nepotisme, strijkstok, enz.

Blockchain is overal voor te gebruiken, start maar eens met alle repeterende werkzaamheden. Als de haven van R' dam op een blockchain kan, kan een gemeente dit helemaal. Maar ja, ze willen werk houden, gaan ze zoals altijd heel moeilijk en ingewikkeld doen.
Door Josta van der Wiele (jurist / energetisch therapeut) op
Leren ambtenaren ook nog zelf nadenken?
Door A. Clijnk (Hfd PAW) op
(Waar) is de handreiking te downloaden?