Advertentie
digitaal / Nieuws

‘BIT kraakt pgb-systeem in geheim rapport’

De conclusies van BIT, het bureau dat ict-projecten toetst, over het systeem achter persoonsgebonden budgetten (pgb’s) zijn hard. Dat schrijft het AD, dat een geheim conceptadvies in handen heeft. Het systeem werkt volgens het rapport niet en moet op de schop.

15 februari 2016

De conclusies van BIT, het bureau dat ict-projecten toetst, over de ict-systemen achter persoonsgebonden budgetten (pgb’s) zijn hard. Dat schrijft het AD, dat een geheim conceptadvies in handen heeft. Het huidige pgb-systeem werkt volgens het rapport niet en moet op de schop.

Plan schiet ernstig tekort
Het ict-project van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat het betalingssysteem voor pgb’s moet vervangen, krijgt er in het rapport flink van langs. 'Het BIT acht de kans klein dat dit project in de huidige opzet slaagt, omdat het voorgestelde plan ernstig tekortschiet', zo citeert de krant. De plannen zouden te optimistisch ingeschat zijn en de financiering is onduidelijk.


Nieuw programmaplan
'In onze ogen moet er zo snel mogelijk een programmaplan komen voor een verbetering van de totale keten', aldus ict-topambtenaar Hans Wanders. Hij schrijft volgens het AD over 'veel besluiteloosheid', 'trage verbetering' en 'botsende belangen.'

De uitkomsten van het vooralsnog geheime rapport, dat dateert van begin januari, betekenen een forse tegenslag voor staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), die verantwoordelijkheid draagt voor de huidige opzet.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Het is ook in het bedrijfsleven doodnormaal dat een complex veranderingsproces dat onder zeer hoge tijdsdruk door de strot van uitvoerenden wordt geduwd mislukt.



Alle schuld ligt bij de politiek en het ministerie van VWS.



Zowel de landelijke als de lokale politici hadden zich moeten realiseren dat overdracht van beslissingsbevoegdheden, zonder daarbij voor adequate codificatie en definities te zorgen, per definitie tot mislukken gedoemd is. Beleid en wet- en regelgeving dienen voor het verminderen van maatschappelijke entropie. Ordnung musst sein. Het is niet voor het eerst dat zowel de 2e als de 1e kamer daarin schromelijk in hun taak tekort zijn geschoten.



Een evaluatie van het toepassen van het Integraal Afwegings Kader door VWS zal een schrikbarend gebrek aan kwaliteit en integriteit bij dit ministerie aantonen.



Het ministerie en haar politici vegen hun straatje schoon.



Welke partijen durven het aan om een parlementaire enquête naar het toepassen van het IAK door VWS aan te kaarten.
H B / watchdog
van Rijn? Ja hoe lang mag die nog door gaan met aanmodderen.

Van al het verspilde geld had in de zorg heel wat gedaan kunnen worden.

SCHANDE!!!
Advertentie