Advertentie
digitaal / Nieuws

Bijleveld belooft betere aanpak NUP

Staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK heeft een reactie opgesteld naar aanleiding van de Gateway review over het NUP (Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid). In die review krijgt de vormgeving van de e-overheid een 'code rood'. Het programma is te complex, te gericht op techniek en ontbeert visie, was het oordeel. Bijleveld neemt maatregelen. 

01 april 2010

Gemeenschappelijke besluitvorming in het NUP is lastig, vooral omdat daarin is vastgeleg dat “de realisatie van de e-overheid vraagt om goede samenwerking van de vele betrokken (overheids)organisaties. Alle betrokkenen hebben hun eigen verantwoordelijkheid en maken op basis daarvan hun eigen afwegingen in de samenwerking”. Dat wreekt zich nu, stelt de staatssecretaris, die heeft overlegd met de mede-ondertekenaars van het NUP (VNG, IPO, Unie van Waterschappen en uitvoeringsorganisaties in de Manifestgroep) over maatregelen op de korte en middellange termijn.

 

In ieder geval wordt er voor de zomer een gemeenschappelijke overheidsbrede strategische visie op dienstverlening opgesteld, voor te leggen aan de bestuurlijke regiegroep dienstverlening en e-overheid (die onder leiding staat van Bijleveld zelf). De Ambtelijke Regiegroep (die nu een onafhankelijke voorzitter heeft) wordt vervangen door een soort dagelijks bestuur (DB-BRG), waarin drie programmaraden worden gevormd. Dat moet een betere regie en opdrachtgeverschap en nauwere samenwerking opleveren.

 

De eigen rol van BZK wordt dus aangescherpt en Bijleveld zal VNG, IPO en Unie van Waterschappen 'aanspreken op het nakomen van afspraken'. Ook wordt gekeken of het overleg van de departementale IT-hoofden (CIO's, verenigd in het ICCIO) zich ook op het NUP kan richten.

 

Een andere maatregel is dat de gemeenten en KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) samen met BZK snel een 'bestuurlijk arrangement' opstellen over de realisatie en financiering van het feitelijke in gebruik nemen van de onderdelen van het NUP.

 

Bijleveld meent overigens dat de laatste stappen in het effectueren van de aanbevelingen uit de Gateway review pas zijn te zetten tijdens de komende kabinetsformatie.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie