Advertentie
digitaal / Nieuws

Bibliotheken kunnen aanluiten op Bibliotheek.nl

Vrijwel alle 160 openbare bibliotheken in Nederland zoeken aansluiting bij de nieuwe landelijke digitale bibliotheek (Bibliotheek.nl). Subsidie daarvoor is door staatssecretaris Zijlstra via een loting verdeeld.

05 november 2010
Digitaal
Bibliotheek.nl moet onder andere een volledige catalogus huisvesten van alle gedrukte en digitale collectie van de deelnemende bibliotheken bij elkaar: de openbare bibliotheken, de universiteitsbibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Digitale bibliotheek der Nederlandse letteren. Deze Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) moet vóór het einde van het jaar online komen. Bibliotheken zullen in de toekomst bestaan uit twee delen: een gebouw waar boeken, tijdschriften en kranten zijn te vinden en een – steeds verder groeiende – digitale bibliotheek waarin alle openbare bibliotheken samenwerken.

Loten
Stichting Bibliotheek.nl streeft ernaar om eind dit jaar samen met de Bibliotheek Deventer met de eerste diensten 'live' te gaan. Om de aansluiting van lokale bibliotheken op de landelijke infrastructuur van Bibliotheek.nl mogelijk te maken, stelde het ministerie van OCW 3,5 miljoen euro subsidie beschikbaar. Met die subsidie zijn nu 68 van de 156 aanvragen gehonoreerd, om de subsidies niet te veel te versnipperen. Via een gewogen loting heeft een notaris de betrokken bibliotheken aangewezen. Het is nog niet zeker of er in 2011 een nieuwe subsidieronde volgt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie