of 63623 LinkedIn

Betere voorbereiding nodig tegen cyberaanvallen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Reageer

De dreiging van cyberaanvallen zal voorlopig niet minder worden, en daarom moet de Nederlandse samenleving zich er beter op voorbereiden. Dat staat in een nieuw verschenen rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De economische en maatschappelijke gevolgen kunnen groot zijn.

Voorzieningen lamleggen

Volgens de NCTV kan de nationale veiligheid in gevaar komen doordat cybercriminelen geheimen stelen, belangrijke systemen voor bijvoorbeeld de energievoorziening lamleggen, het digitale verkeer verstoren of onbewust schade aanrichten. Dat is potentieel een groter gevaar geworden doordat Nederland tijdens Covid-19 meer digitaal is gaan doen.

 

Afpersing tijdens corona

Het coronavirus heeft sowieso geleid tot meer cyberaanvallen, staat in het rapport. Staatshackers gingen op zoek naar geheime informatie over onderzoeken of coronabeleid, criminelen zagen hun kans schoon om organisaties die belangrijk zijn voor de virusbestrijding af te persen.

 

Voordoen als iemand anders

Intussen waren bedrijven en de overheid ook gevoelig voor indringers die bijvoorbeeld inbraken bij videovergaderingen of in thuiswerksystemen. En Covid-19 werd veel ingezet bij 'phishing', het ontvreemden van gegevens door je voor te doen als iemand anders. Ook desinformatie en oplopende maatschappelijke spanningen rond het virus waren van invloed op de Nederlandse cyberveiligheid.

 

Niet op niveau

De kennis en maatregelen om aanvallers buiten de deur te houden, zijn volgens de NCTV nog niet op niveau. Het is belangrijk dat bedrijven en organisaties de veiligheid op orde brengen, staat in het rapport. 'Het hangt nauw samen met waarden als vrijheid en economische groei.' Daarom zou volgens de NCTV ook de overheid meer moeten doen om de veiligheid in de hele samenleving te verbeteren. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.