of 64621 LinkedIn

Belastingdienst te voortvarend met vrijgeven inkomensgegevens

Bij de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging heeft de Belastingdienst te veel inkomensgegevens verzameld en verstrekt, constateert het CBP.

Bij de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging heeft de Belastingdienst te veel inkomensgegevens verzameld en verstrekt, constateert het CBP.


Wet overtreden
De verhuurders moesten voor het bepalen van hoogte van de huurverhoging weten wat hun huurders verdienen. De Belastingdienst heeft daarvoor een groot bestand aangemaakt met gegevens van alle huurders, terwijl de huurverhoging lang niet voor alle huurders geldt. Dat is in strijd met de wet, stelt het College Bescherming Persoonsgegevens.

Vrije sector
“De Belastingdienst heeft één groot bestand aangemaakt met de inkomensgegevens van álle huurders", licht woordvoerster Merel Eilander van het CBP toe. "De verhuurders kregen toegang tot dat bestand en konden daarin de gegevens van hún huurders inzien, zowel die gegevens die ze nodig hadden maar ook die van de huurders waar die huurverhoging níet voor gold. Dat zijn dus gegevens die hen niets aangaan.” Het betreft huurhuizen in de vrije sector en huurhuizen waarvoor al de maximale huurprijs wordt betaald (en waarop dus geen extra inkomensafhankelijke verhoging van toepassing is). Ten minste 12 procent van de woningen had volgens het CBP sowieso niet in het bestand van de Belastingdienst opgenomen mogen worden.

Veel signalen
Het CBP neemt de zaak hoog op. “We hebben vorig jaar meer dan duizend signalen gekregen van huurders die vroegen of dit zomaar mocht. Dat was voor ons reden om hier onderzoek naar te doen. We blijven dit ook goed in de gaten houden.” 

Maatregelen
De Belastingdienst heeft beterschap beloofd en maakt voor 2014 alleen nog een bestand aan met huishoudinkomens voor verhuurders die van te voren kenbaar hebben gemaakt dat zij inkomensafhankelijke huurverhogingen willen doorvoeren. Daarnaast krijgen alle huishoudens waarvoor de inkomens zijn opgevraagd en verstrekt daarover een bericht van de Belastingdienst. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Huurder op
Waarom wordt er geen bestand aangemaakt met alleen de namen (niet de inkomens) van mensen die een inkomen boven de grens hebben? Daar heb je het exacte bedrag van het inkomen toch niet voor nodig?