Advertentie
digitaal / Nieuws

Belastingdienst scant steeds vaker kentekens

Dit jaar heeft de Belastingdienst al ruim 924.000 nummerplaten van voertuigen gescand om te zien of de bestuurder bijvoorbeeld nog een belastingschuld heeft openstaan.

31 juli 2013

De Belastingdienst controleert steeds vaker kentekens. Dit jaar zijn al ruim 924.000 nummerplaten van voertuigen gescand om te controleren of de bestuurder bijvoorbeeld nog een belastingschuld heeft openstaan. In heel 2012 werden ruim 1,2 miljoen kentekens gefotografeerd.

1,2 miljoen scans
Dat blijkt woensdag uit gegevens van de Belastingdienst die door NRC Handelsblad zijn opgevraagd. In de documenten van de fiscus staat dat het aantal hits - dus het daadwerkelijke aantal auto's waarvan de bestuurder nog geld schuldig is - niet wordt bijgehouden. Vooralsnog is niet precies bekend hoeveel geld de controles opleveren. De Belastingdienst zet dat nog op een rijtje en hoopt binnen enkele weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de opbrengsten.

Vier auto's
De Belastingdienst gebruikt vier auto's met camera's om het verkeer in de gaten te gouden. De wagens worden door het hele land ingezet, onder meer tijdens wijkacties, verkeerscontroles, langs snelwegen en tijdens gecombineerde acties met andere diensten.

Toepassingen
De camera's zijn volgens de Belastingdienst goed in het herkennen van nummerplaten. Meer dan 90 procent van de kentekens wordt herkend. De gegevens worden vervolgens vergeleken met die in een database, waarin niet alleen belastingschulden zijn opgenomen, maar ook bijvoorbeeld zware vrachtwagens die een eurovignet moeten hebben en leaseauto's die niet te veel privé mogen rijden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
en over de schending van privacy wordt weer totaal niet gerept.
Advertentie