Advertentie
digitaal / Nieuws

Belastingdienst geprezen om Vooraf Ingevulde Aangifte

De Belastingdienst heeft de Nationale E-Government Award 2010 ontvangen voor zijn project Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). De Belastingdienst neemt de burger werk uit handen, door alvast gegevens van het UWV, de GBA- en WOZ-registraties, DUO en banken rechtstreeks op te vragen en daarmee deels de aangifte inkomstenbelasting in te vullen.

10 maart 2010

"Dit is een mooi project waaraan je ziet dat de Belastingdienst de routekaart van de e-overheid volgt en het niet helemaal alleen doet", aldus jurylid Kees Keuzenkamp, directeur Dienstverlening, Regeldruk en Informatiebeleid bij BZK.

 

Jurylid Steven Luitjens, directeur van beheerorganisatie Logius, wil benadrukken dat er ook dingen wél goed gaan bij de Belastingdienst, maar heeft ook een bredere motivatie. "Ik vind dat we in een fase zitten met de e-overheid dat we nu echt iets moeten laten zien als we politiek en financieel steun willen behouden." Het VIA-project van de Belastingdienst vindt hij een goed voorbeeld van wat met e-overheidsinitiatieven teweeggebracht kan worden.

 

Juryvoorzitter Thea van der Geest van het Center for e-Government Studies in Twente voegt daaraan toe dat de VIA winst oplevert aan twee kanten. "Niet alleen voor de burger wordt het makkelijker, maar ook intern is de efficiencyslag hier indrukwekkend."

 

De beide andere genomineerde projecten waren de gemeente Zwolle, met het gratis leveren van digitaal aangevraagde uittreksels, en het Landelijk Grondwater Register.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Quinten van Vliet
Wat is mijn winst als burger als ik de gegevens nogsteeds moet controleren en ik de verantwoordelijkheid krijg als ik dat niet goed doe.....

De kennelijk aanwezige interne efficiencyslag is interessant, wat ga ik als burger daar van merken.

Blijft dat mij vooraf niets gevraagd is over of ik mijn gegevens wel op internet wil hebben staan.

Quinten
renev@faapartners.com
Wellicht ook nog noemen in de whitepaper als een van de afnemers van de polisadministratie?
Advertentie