of 60715 LinkedIn

BAG-voorloper Lelystad moet opnieuw beginnen

BAG, basisregitratie, gebouwen, lelystad
2 reacties
Het aantal gemeenten dat is aangesloten op de landelijke voorziening voor de basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG LV), loopt tegen de honderd. Ondanks de audit die VROM afneemt voordat tot aansluiting kan worden overgegaan, is het in Lelystad alsnog misgegaan.

Eindoordeel
Het is de bedoeling dat eind dit jaar alle 430 gemeenten zijn aangesloten op de BAG LV, het centrale gegevensknooppunt voor eenduidige gegevens over adressen en gebouwen in heel Nederland, dat wordt beheerd door het Kadaster. De daaraan voorafgaande auditprocedure, waarmee VROM controleert of de uit verschillende bronnen geconsolideerde gegevens op de correcte wijze tot het eindresultaat leiden, moet door 29 gemeenten opnieuw worden doorlopen. De helft van de gemeenten is nog niet aan het eindoordeel toe.

Tempo

Aanvankelijk was het de bedoeling dat alle gemeenten op 1 juli 2009 al op de BAG LV zouden zijn aangesloten. Een nieuwe harde deadline is er niet, maar VROM streeft naar voltooiing eind dit jaar. De meeste gemeenten hebben inderdaad een aansluiting voor die tijd gepland, maar gezien het tempo tot nu toe is het waarschijnlijk dat een aanzienlijk aantal dat niet zal halen.

 

Onzeker
Dat de audit van VROM geen garantie is voor een feilloze BAG, blijkt in Lelystad. Die gemeente heeft het Kadaster verzocht haar gegevens geheel uit de BAG LV te verwijderen. Lelystad, die als derde gemeente in Nederland op de landelijke voorziening was aangesloten, blijkt onzeker over de juistheid van de gegevens, die ook door VROM zijn verspreid in het 'proefpakket' voor gemeenten die met de BAG experimenteren.

Herzien
Vorige week is besloten aan het verzoek tot verwijderen gehoor te geven, maar andere gemeenten hoeven op die uitwijkmogelijkheid niet meer te rekenen. Lelystad wil binnen enkele maanden opnieuw aansluiten met herziene gegevens.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cees de Groot (Coördinator digitalisering) op
Het artikel vermeld helaas niet waarom Lelystad zijn gegevens terughaald. Is de oorzaak slechts een "conversie" probleem zoals Elderson veronderstelt of is er meer aan de hand en zijn de gegevens zelf niet betrouwbaar? Bij ons archief zijn veel "BAG bureau's" langs geweest maar gezien de vluchtigheid van de onderzoeken heb ik mijn twijfels over de juistheid van de basisgegevens.
Door Elderson (ICT) op
Dus ze moeten de gegevens opnieuw inladen als ze er echt mee beginnen. Dat is niet ongewoon. Niks om drukte over te maken.