of 59082 LinkedIn

BAG raakt in zwang als bron van adresgegevens

Sinds deze week gebruikt het Handelsregister de adresgegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Ook de Ambulancezorg heeft de overstap gemaakt.

Sinds deze week gebruikt het Handelsregister de adresgegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Ook de Ambulancezorg heeft de overstap naar de BAG gemaakt.

KvK

Het Handelsregister (ondergebracht bij de Kamer van Koophandel) is na de de GBA de tweede basisregistratie die adresgegevens put uit de BAG - ook een basisregistratie. Het voordeel van de koppeling tussen de BAG en het Handelsregister is dat alle overheidsorganisaties daarmee over dezelfde adresgegevens beschikken en dat van ieder bedrijfsadres één (juiste) schrijfwijze bekend is. Op dit moment geldt voor ruim 95 procent van alle adressen dat de schrijfwijze identiek of bijna identiek is. Bij afwijkingen zal de Kamer van Koophandel zich verder inspannen om gegevens van de onderneming te koppelen aan een adres uit de BAG.
 

Ambulances
Het vinden van het juiste adres is van levensbelang voor ambulancepersoneel. Een meldkamer van een regionale ambulancevoorziening (RAV) maakt daavoor gebruik van een zogeheten XY-server waarin bij een melding de juiste adrescoördinaten worden opgezocht, waarvan de navigatiesoftware in de ambulance vervolgens gebruik maakt. Tot dusver werden die adrescoördinaten afgenomen bij een commerciële partij. Ambulancezorg Nederland heeft uit een test geconcludeerd dat de BAG-gegevens, waarin ook adrescoördinatien zijn opgenomen, ten minste even goed zijn als de commerciële gegevens. Sinds 1 februari zijn de adresgegevens in de landelijke XY-server afkomstig uit de BAG. Bijkomend voordeel is dat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de correctheid van de adresgegevens duidelijker zijn geregeld.
 

Kadaster
Het Kadaster is de volgende die gebruik zal maken van de BAG. Tegen de zomer zullen de kadastrale percelen zijn gekoppeld aan de adressen uit de BAG. Het CBS, het RIVM, enkele provincies en enkele brandweerregio’s maken al (deels) gebruik van de BAG.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht