of 60220 LinkedIn

BAG mét postcodegegevens wordt vrij herbruikbaar

Vanaf 1 februari mogen alle gegevens uit de BAG, inclusief de postcodes, hergebruikt worden door publieke en commerciële partijen.

Vanaf 1 februari mogen alle gegevens uit de BAG, inclusief de postcodes, hergebruikt worden door publieke en commerciële partijen.

Opgezegd

De nieuwe Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is al toegankelijk, maar private partijen mogen de postcodegegevens daarin tot dusver niet voor commerciële doeleinden hergebruiken, wat de praktische toepasbaarheid een stuk vermindert. Om ook die gegevens vrij te kunnen geven, had het ministerie van I&M in februari 2011 het 'postcodeconvenant' met TNT Post (inmiddels PostNL) opgezegd.

 

Geding

PostNL, die daartegen in het geweer kwam en een geding aanspande tegen de Staat, heeft woensdag bot gevangen bij de rechter. PostNL claimde het commercieel recht op de postcodes, als mede-ontwikkelaar en -beheerder ervan. De rechter ging daarin bij de uitspraak woensdag niet mee, waardoor per 1 februari 2012 de met PostNL in het postcodeconvenant afgesproken beperking afloopt.

 

Databaserecht

Een woordvoerder van PostNL zegt dat het bedrijf de uitspraak bestudeert en zich bezint op verdere stappen. "We zijn in ieder geval wel verbaasd dat de rechter geen uitspraak heeft gedaan over waar het ons eigenlijk om ging: het databaserecht."

 

Verlanglijst

Het vrijgeven van de postcodes is onderdeel van het streven van de overheid zoveel mogelijk overheidsdata als 'open data' vrij te geven. Op de verlanglijst van de voorvechters van open data staat het postcodebestand hoog genoteerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.