of 59250 LinkedIn

AWTI: te weinig aandacht voor ICT bij overheid

ICT wordt door beleidsmakers onderschat, net als de snelheid waarmee ICT zich ontwikkelt. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het advies van de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie genaamd Klaar voor de Toekomst?.

ICT wordt door beleidsmakers onderschat, net als de snelheid waarmee ICT zich ontwikkelt. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het advies van de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie genaamd Klaar voor de Toekomst?.

Impact ICT
De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) overhandigde maandag het rapport aan de minister Kamp (Economische Zaken), minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (beiden  (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). ICT wordt in het rapport gezien als ‘General Purpose Technology’, die een grote impact heeft op economische veranderingsprocessen en zodoende ‘key enabler’ is voor bijna alle andere ‘key enabler techonologies’. 
Er verschijnen steeds meer nieuwe ICT-producten, zo lichten de schrijvers toe. ‘Markten fragmenteren, mkb-bedrijven bedienen de hele wereld, routinearbeid verdwijnt, robots verschijnen en nieuwe banen ontstaan. Daarnaast transformeert ICT onderzoek en innovatie. Internationale netwerken van onderzoekers worden steeds belangrijker. Onderzoek en innovatie worden meer datagedreven en transdisciplinair.’

 
Te weinig op het netvlies 

De impact van ICT staat volgens de adviesgevers nog altijd ‘te weinig bij beleidsmakers op het netvlies. De betekenis van ICT wordt onderschat, net als de snelheid waarmee ICT zich ontwikkelt.’ Volgens AWTI ontbreekt een omvattende visie bij beleidsmakers op ICT-beleid voor onderzoek, innovatie, productie en allocatie. Er is ook geen samenhangende benadering van vraagstukken rond ICT op het gebied van kennis, ontwikkeling, infrastructuur, vaardigheden en gebruik.


Aanbevelingen

De adviesraad roept onder meer op om de ontwikkeling van Nederlandse ICT vanuit een ‘integrale visie veel meer in het hart van het beleid te plaatsen’. Daarnaast moet er meer prioriteit aan de ontwikkeling en exploitatie binnen het innovatiebeleid gegeven worden. Data-gedreven onderzoek moet meer gefaciliteerd en ondersteund worden. Een vierde aanbeveling is dat het onderwijs meer ingericht moet worden op de eisen die een economie stelt waarin ICT een dominante technologie is.

Lees meer over het rapport op de website van de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
IJdele hoop.

ICT is niet sexy, zolang het niet gaat om de nieuwste gadgets en gimmicks. Het heeft beleidsmakers en overheidsmanagers al zeker de laatste twintig, misschien wel dertig jaar ontbroken aan enig inzicht op dit gebied. En het ontbreekt ze tot op de dag van vandaag aan dit inzicht. Het lijkt bovendien alsof deze mensen met de dag dommer worden, dus of dit advies hoe dan ook zoden aan de dijk zal zetten is nog maar zeer de vraag.