Advertentie
digitaal / Nieuws

Auto's voorzien van 'sirenezenders'

In Gelderland is een proef van start gegaan om auto's te waarschuwen als er een hulpdienst met sirene aankomt. De deelnemers zijn voorzien van speciale zenders.

27 augustus 2012

Automobilisten uit drie gemeenten op de Veluwe krijgen maandag een ontvanger in hun wagen, die waarschuwt als er een ambulance met sirene en zwaailicht in de buurt is.

Weg vrij

Dat meldden de initiatiefnemers Connexxion Ambulancezorg en Made For Traffic maandag. Ambulances zenden een signaal uit dat in de auto's wordt opgevangen. Automobilisten hebben daardoor meer tijd om de weg vrij te maken. Circa 35.000 automobilisten uit Ermelo, Putten en Harderwijk doen mee aan het project BlauwBlauw. De proef duurt 3 maanden.

Camerabeelden

Zes ambulances en 15 brandweerwagens zijn met zenders uitgerust. Camerabeelden uit deze voertuigen registreren de komende maanden hoe weggebruikers reageren. Er zijn meer waarschuwingssystemen. Een proef met een geluidssignaal via de gewone radio mislukte. ,,Het voordeel van dit idee is dat het niet inbreekt in bestaande systemen'', aldus initiatiefnemer Hans van der Made.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
,,Het voordeel van dit idee is dat het niet inbreekt in bestaande systemen''



Briljant, de mensen die zich toch altijd al bewust waren van de ambulances bouwen een kastje in en de mensen die de stereo toch altijd te hard hebben en geen ruimte maken voor de ambulance vallen we vooral niet lastig, want dat zou inbreken op hun bestaande systeem. Lekker voor de chaffeur op de ambulance, die moet nogsteeds hopen dat het goed gaat op elke kruizing...



Wanneer worden we eens wakker, en dan met name in Den Haag, en wordt het wettelijk geregeld dat een ambulance de (commerciele) boodschappen, want daar draait het om, van de radiozender móet verstoren om een veiliger verkeerssituatie te creeeren? Er worden zoveel kul-discussies gevoerd in de 2e-kamer tot aan het ongevraagd organen moeten doneren als je niet anders hebt aangegeven in het donorregister, maar zoiets essentieels (het voorkomen van extra donoren door een ongeval met de ambulance op weg naar een slachtoffer) daar hoor je ze niet over.

Het zou zelfs de radiozenders sieren als ze met z'n allen een oproep zouden doen dat ze er geen probleem mee hebben als hun uitzending hiervoor wordt onderbroken.
Janssen / Boekhouder
Waarom altijd de overheid erbij halen. Je kunt een leuk wetje maken, oftewel schijnveiligheid, maar je blijft altijd afhankelijk van het gedrag van de burger.

Een beetje bewustwording van de fabricanten en automobilisten lijkt mij beter. De fabricanten van autoradio's zullen standaard opties kunnen opnemen voor de hulpdiensten. Zoiets heb je ook voor de verkeersinformatie etc. Lijkt mij trouwens een goed verkoopargument.

Maar auto's worden ook steeds meer geluidsdicht gebouwd of externe geluiden worden onderdrukt. Met nu als nadeel dat de sirene's moeilijk te horen zijn.

Zou je ook niet een app kunnen downloaden of bouwen, die aangeeft wanneer een hulpverleningsvoertuig voorbij komt rijden?

Ik zou zeggen, bouw of bedenk zelf iets voordat je om meer overheid gaat schreeuwen/praten!
Advertentie