of 64740 LinkedIn

'Archiefbeleid te laag op landelijke agenda'

Het digitale informatie- en archiefbeleid is te versnipperd en staat niet hoog genoeg op de landelijke bestuurlijke agenda. Dat zegt Wilma Delissen-Van Tongerlo, burgemeester van Peel en Maas en voorzitter van de VNG Adviescommissie Archieven.

Het digitale informatie- en archiefbeleid is te versnipperd en staat niet hoog genoeg op de landelijke bestuurlijke agenda. Dat stelt Wilma Delissen-Van Tongerlo, burgemeester van Peel en Maas en voorzitter van de VNG Adviescommissie Archieven. 

Onder één dak

Ze doet de uitspraak in de Publiek Denken-special Duurzaam Toegankelijke Informatie, die op 20 juni uitkomt. 'Digitale dienstverlening valt onder meer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Archiefwet onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Beter zou zijn als het totale informatie- en archiefbeleid onder BZK zou vallen', aldus Delissen-Van Tongerlo.
 

Vertrouwen in overheid
Het betekent echter niet dat Delissen vertrouwen heeft in de wijze waarop de overheid de digitalisering en verduurzaming van informatie en archieven aanpakt. 'Burgers, bedrijven, gemeenteraden, journalistiek en onderzoekers zijn nog nooit zo goed bediend als tegenwoordig. De overheid doet er alles aan om de veiligheid van duurzaam toegankelijke informatie zoveel mogelijk te waarborgen en misbruik te voorkomen.'
 

Belang van E-depots
In de special, die ook wordt meegestuurd met Binnenlands Bestuur wordt onder meer ingegaan op informatiehuishouding van de overheid, openbaarheid en het belang van aansluiting op E-depots. De special is mede mogelijk gemaakt door de stuurgroep AIDO van VNG, IPO, Unie van Waterschappen en het programma Archief 2020 dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de algemene rijksarchivaris.
 

Gemeenten in de problemen met archieven
Onlangs bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat gemeenten vaak worstelen met het archiveren van informatie omdat deze op verouderde digitale wijze is opgeslagen. Zo zijn er problemen met het overzetten van informatie op floppy’s en verouderde besturingssystemen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door B. Janssen (Ambtenaar) op
Al publiceert BB 100 artikelen het archief is niet hip en zal het ook niet worden. Misschien dat de bonnetjesaffaire van Teeven nog even het belang van een goed archief laat zien, maar verder. Voor wie werkt met een goed toegankelijk digitaal archief bemerkt dat het de kwaliteit van werken en dienstverlening enorm kan verbeteren. Maar ja, wie maalt daar nou om?

Relevante Parlementaire Dossiers