of 59185 LinkedIn

App voor registreren politiecontroles haalt genoeg geld op

De organisatie Controle Alt Delete heeft genoeg geld binnengehaald voor het ontwikkelen van een app waarmee mensen mensen melding kunnen maken van een in hun ogen onterechte staandehouding door agenten. De app moet een einde maken aan niet-geregistreerde politiecontroles en etnisch profileren door de politie.

De organisatie Controle Alt Delete heeft genoeg geld binnengehaald voor het ontwikkelen van een app waarmee mensen mensen melding kunnen maken van een in hun ogen onterechte staandehouding door agenten. De app moet een einde maken aan niet-geregistreerde politiecontroles en etnisch profileren door de politie.

Etnisch profileren
De organisatie streeft naar een gelijke behandeling van alle burgers en is van mening dat mensen met een migrantenachtergrond en religieuze minderheden te maken hebben met onterechte staandehoudingen. 'Controle Alt Delete en Amnesty Nederland hebben de minister van Veiligheid & Justitie meerdere malen gevraagd om politie optredens systematisch te monitoren. Helaas blijft het antwoord nee', zo stelt de organisatie, die na de afwijzing zelf een crowdfundingactie begon.


Kosten gedekt
Er is inmiddels 25.000 euro opgehaald, genoeg om de kosten voor de app te dekken. Het geld komt onder meer van Universiteit Leiden, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Hoofdbureau van de politie in Den Haag. Met de app kan er een overzicht worden gemaakt van politiecontroles. Amnesty International noemt de app een goede ontwikkeling. 'Een digitaal overzicht van politiecontroles draagt bij aan het transparant en toetsbaar maken van politiecontroles op straat', vindt Gerbrig Klos van Amnesty. Wanneer de app beschikbaar is, is nog niet bekend.
 

Den Haag zag af van stopformulieren

Burgemeester Jozias van Aartsen zag onlangs af van het invoeren van stopformulieren die agenten moeten invullen nadat ze iemand hebben aangehouden. Een meerderheid van de gemeenteraad had daarom gevraagd.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Redactie Binnenlands Bestuur op
De organisatie Control Alt Delete laat op 31-8-2016 aan Binnenlands Bestuur weten dat Universiteit Leiden, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Hoofdbureau van de politie in Den Haag geen bijdrage hebben geleverd aan de app. Wel is er een crowdfundingsactie gehouden bij de locaties van deze organisaties.
Door Opmerker op
Zo schieten we niks op.....ook profilering vereist opvoeding en nadenken.
Door Henk Donkers op
Misschien maken we het ook wel erg moeilijk. De politie kan onmogelijk alles en iedereen controleren en dat zouden we ook niet willen. De politie kiest dus vaak voor acties met de grootste kansen. In steden wordt meer gecontroleerd dan op het platteland want er is nu eenmaal meer criminaliteit volgens de statistieken. Bij het betaalde voetbal is nu eenmaal meer politie-inzet dan bij een voetbalclub bij een dorp want de ervaring leert dat het daar vaker misgaat.
Kortom als de politie effectief wil werken meten er keuzes gemaakt worden waar de inzet het meest effectief is. En we moeten ook eerlijk zijn dat profileren ergens vandaan komt. Statistieken wijzen uit dat profilering werkt. Natuurlijk is het heel vervelend en het moet ook erg zorgvuldig gebeuren maar in grote lijnen werkt het wel het meest effectief en is de (inmiddels schaarse) politie-inzet het meest effectief.
En laten we ook maar eerlijk erkennen dat de bevolking in onze gevangenissen geen proportionele afspiegeling is van de samenstelling van de Nederlandse bevolking.
Door pinkel (pap storter) op
Als er een profiel is. dan .. . . .
Het is net als het rijden zonder achterlicht.
In het is donker
maar ze zien je wel . . . .
En dan . . . .