of 65101 LinkedIn

Amsterdam wint eParticipatie Award 2009

De websites deamstelverandert.nl en verbeterdebuurt.nl hebben de eParticipatie Award 2009 gewonnen. De twee sites krijgen donderdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht de trofeeën uitgereikt voor de beste digitale participatieprojecten van 2009.
Reageer
De websites deamstelverandert.nl en verbeterdebuurt.nl hebben de eParticipatie Award 2009 gewonnen. De twee sites krijgen donderdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht de trofeeën uitgereikt voor de beste digitale participatieprojecten van 2009.

Amstel
De jury van de eParticipatie Award wees in de categorie ‘overheid’het project De Amstel Verandert aan als het beste digitale participatieproject project van 2009. Met de vraag “Hoe moet het gebied rond de rivier de Amstel er over dertig jaar uit zien?” ging de gemeente Amsterdam afgelopen zomer via deamstelverandert.nl de boer op. Alle inwoners van het Amstelgebied mochten hun mening geven over de toekomstige ontwikkeling van dit gebied, zoals de aanleg van natuur- en recreatiegebieden en de aanwezigheid van woonboten langs de kades.

 

Facebook
In haar rapport roemde de jury de nieuwe en aantrekkelijke aanpak om burgers te laten deelnemen in besluitvorming. ‘De website is eigenlijk een mooie combinatie van Facebook, een discussieforum en een ideeënbus. Bovendien draagt eParticipatie in dit project direct bij aan het beleid,’ aldus Matt Poelmans, directeur van Burgerlink, die de wedstrijd organiseerde.

 

Fietsenrekken
In de categorie ‘samenleving’ won het project verbeterdebuurt.nl. Op deze website, gemaakt door het bedrijf CreativeCrowds, kunnen burgers aangeven of en waar er iets mis is in hun eigen buurt, zoals een slecht wegdek, een tekort aan fietsenrekken of onduidelijke verkeerssituaties. Deze meldingen worden dan doorgestuurd naar het gemeentehuis. Naast klachten kunnen mensen ook ideeën voor de buurt achterlaten.

 

Transparant
Sinds de start in april 2009 kreeg de site 17.000 bezoekers en werden 1500 problemen gemeld. 275 gemeenten doen mee aan het project. ‘Het unieke van deze site is dat ze op een zeer simpele, gebruiksvriendelijke, transparante, en daarom overtuigende manier burgers betrekt bij het verbeteren van buurten’, aldus het juryrapport.

 

Dienstverlening
Volgens Poelmans was het verbeteren van het contact tussen burger en lokaal bestuur voor de jury erg belangrijk. ‘Burgers moeten de kans krijgen om op moderne manieren mee te helpen aan het presteren van de overheid. Zo kunnen ze helpen in de beleidsvorming en moedigen ze het bestuur aan tot een betere dienstverlening.’

 

Voorbeeld
De eParticipatie Award 2009 is een prijs voor digitale projecten die de betrokkenheid van burgers bij het bestuur vergroten. De twee winnende websites zijn een jaar lang hét voorbeeld voor digitale participatie projecten in Nederland.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.