of 59854 LinkedIn

Amsterdam op tweede plaats in AI-index

Amsterdam staat op de tweede plaats in de wereldwijde Global Cities’ AI Readiness Index voor steden tot 3 miljoen inwoners, net achter koploper Stockholm. De index, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek van strategisch advieskantoor Oliver Wyman, meet hoe steden voorbereid zijn op uitdagingen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie (AI).
© Shutterstock

Amsterdam staat op de tweede plaats in de wereldwijde Global Cities’ AI Readiness Index voor steden tot 3 miljoen inwoners, net achter koploper Stockholm. De index, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek van strategisch advieskantoor Oliver Wyman, meet hoe steden voorbereid zijn op uitdagingen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie (AI). Dat schrijft Adformatie.

Allesbepalend
De technologie zal de komende jaren een allesbepalende rol spelen, concludeert Oliver Wyman, maar wordt al veel toegepast in de stad. Bijvoorbeeld bij het voorspellen van verkeersdrukte, het efficiënt verwerken van afval en het onderhouden van de openbare ruimte. De totale index bestaat uit 105 steden die werden ingedeeld op basis van aantal inwoners.

 

Voor iedere Amsterdammer
De gemeente heeft een innovatieteam opgetuigd dat ervoor moet zorgen dat AI-toepassingen in goede banen worden geleid. 'Die toepassingen hebben nu al verregaande impact op de samenhang van de stad, denk daarbij aan navigatie- of dating apps. We komen nu in de fase dat de gemeente kunstmatige intelligentie kan inzetten voor het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen zoals armoedebestrijding, terrorisme en gezondheidszorg. Aan ons is de taak om AI voor iedere Amsterdammer te laten werken', laat de directeur van dat innovatieteam, Ger Baron, weten.

 

Nog niet te overzien
'Het onderzoek laat zien dat Amsterdam dit onderwerp serieus neemt en dat de stad er goed voor staat. De gemeente moet blijvend aandacht besteden aan deze ontwikkeling, omdat de impact van AI op de samenleving nog niet te overzien is', stelt Coen Degen, Partner bij OIiver Wyman.

 

Amsterdammers over AI
Amsterdammers zelf blijken gemengde gevoelens hebben over de technologie. Tweederde (64 procent) van de ondervraagden verwacht dat AI voordelen met zich meebrengt. Daartegenover staat dat bijna de helft (42 procent) verwacht dat hun baan binnen 10 jaar geautomatiseerd zal worden.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Adformatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.