Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam gaat voor '.amsterdam'

Amsterdam heeft net als Berlijn, Londen en New York een eigen internet-topdomeinnaam aangevraagd. Amsterdam besteedt de exploitatie van .amsterdam uit.

09 mei 2012

Amsterdam heeft net als Berlijn, Londen en New York een eigen internet-topdomeinnaam aangevraagd. De gemeente besteedt de exploitatie van het domein .amsterdam uit.

Exploitatie
Het Parool meldt dat Amsterdam 140.000 euro investeert, een bedrag dat terug te verdienen zou zijn via royalties van het bedrijf HUB, die het domein commercieel zal exploiteren. Ieder bedrijf (of individu) dat een domeinnaam wil die op '.amsterdam' eindigt, kan bij HUB terecht. HUB heeft daarvoor het bedrijf dotAmsterdam opgericht en zal samenwerken met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Procedure
De mogelijkheid een andere topdomeinnaam te gebruiken dan de huidige landen- of generieke code (.nl, .com, .org et cetera) is nieuw. De Amerikaanse registratieorganisatie ICANN, die de nieuwe topdomeinnamen uitgeeft, buigt zich nu over de aanvragen die van over de hele wereld zijn binnengekomen en zal de topdomeinnamen (TLD's) naar verwachting binnen een jaar vrijgeven, als deze worden goedgekeurd. Burgers en bedrijven kunnen overigens voor een aanvraag nu al terecht op dotamsterdam.nl of puntamsterdam.nl.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fouad
Op zich hoeft hier niets mis mee te zijn, het hangt af van de verantwoordelijke personen die hieraan invullen dienen te geven. Hoe is hun visie ? wat voor instelling hebben zij ? is men juist open of erg bezig met het buitenhouden van innitiatieven of ideeen van buitenaf?



.... etc..
Jan
Wat een grootheidswaanzin en belastinggeldverspilling! Typisch weer Amsterdam.
Pieter van der Amsten / Voorlichter
In deze tijd van globalisering gaat A'dam graag terug naar de middeleeuwen. Stadsmuren optrekken, eigen wetgeving (denk aan lokale auto en milieu verordeningen), eigen belastingen, eigen munt. Dat laatste is misschien geen slecht idee. Samen met de Grieken weer een eigen munt. Dat is een mooie risicobeperking voor de rest van de mensheid.
Advertentie