of 63372 LinkedIn

AlmereApp vraagt privé-informatie van gebruikers

Wie de AlmereApp gebruikt, geeft de gemeenten toegang tot zijn contactpersonen en gps-gegevens, zegt onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Wie de AlmereApp gebruikt, geeft de gemeenten Almere toegang tot onder andere zijn volledige lijst met contactpersonen en gps-gegevens. Dat zegt onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Volgens hem heeft de gemeente niet nagedacht over bescherming van de privacygegevens. ‘Dat zou je van een overheid wel mogen verwachten.’

Toegang

Vorige week lanceerde de gemeente de AlmereApp, met handige informatie over Almere voor smartphonegebruikers. Omroep Flevoland ontdekte dat wie de app installeert, toestemming geeft aan de gemeente om toegang te hebben tot privégegevens.

 

Twee kanten op communiceren

Smartphone-eigenaars die Android gebruiken, krijgen eerst de vraag voorgelegd of ze die toestemming verlenen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze de app niet installeren. I-phonebezitters hebben er bij het in gebruik nemen van hun apparaat al mee ingestemd dat apps twee kanten op communiceren met de inhoud van hun smartphone.

 

Onnodig

Volgens De Winter is het een onnodige, zelfs onredelijke eis. ‘Om een melding te krijgen wanneer je de vuilnisbak buiten moet zetten, is het niet nodig dat de gemeente over al jouw contactgegevens beschikt. Je kunt de app prima gebruiken zonder die toegang.’

 

Niet nagedacht

Hij veronderstelt dat de app snel is gebouwd en dat de gemeente niet heeft nagedacht over privacybescherming. Een aanvullend privacystatement op de site van AlmereApp is volgens hem noodzakelijk.

 

Privacy respecteren

‘Dat commerciële app-aanbieders graag zoveel mogelijk van je willen weten, is duidelijk. Maar van de overheid mag je verwachten dat die jouw privacy respecteert.’ De gemeente moet volgens hem duidelijk communiceren over welke privégegevens zij beschikt en wat ze daarmee doet.

 

Niets aan de hand

Volgens gemeentewoordvoerder Peter Spek is er niets aan de hand. Of het technisch mogelijk is dat de gemeente beschikt over privé-informatie van gebruikers, weet hij niet. ‘Dat zullen we uitzoeken en netjes aan de gemeenteraad laten weten. Maar als het al kan, dan doen wij daar niks mee. Ik zou niet weten wat de gemeente met die informatie zou moeten doen.’

 

PVV stelt vragen

De PVV-fractie heeft raadsvragen gesteld. Volgens de partij pleegt de gemeente met de AlmereApp vergaande inbreuk op de privacywet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dick (Adviseur) op
"Volgens gemeentewoordvoerder Peter Spek is er niets aan de hand. Of het technisch mogelijk is dat de gemeente beschikt over privé-informatie van gebruikers, weet hij niet."
Parafraserend: "wij snappen überhaupt de ballen van Internet en Apps, dus u hoeft niet te vrezen dat wij misbruik zullen maken van iets waarvan we niet eens weten of we het doen".
Zeg dan tenminste dat ALS het zo blijkt te zijn, je er onmiddellijk een einde aan zal maken. Je moet dergelijke gegevens immers niet willen verzamelen, ook al heb je zelf misschien (nu nog) geen plannen om er iets mee te doen? Het gaat er immers niet alleen om wat je er zelf mee wilt of kunt doen, maar ook om wat de ontwikkelaar van de App er misschien mee wil of kan (heeft die misschien bedongen dat de informatie eerst via zijn servers loopt?), en om wat een hacker er misschien mee wil of kan? Hacking van overheidsservers is immers niet een van de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen, zo heeft De Winter's Lektober (kennelijk nog steeds onvoldoende) duidelijk gemaakt.