of 59250 LinkedIn

Almere Smart Society: te weinig tastbaar resultaat

Drie jaar lang investeren voor in totaal 450.000 euro in het project ‘Almere Smart Society’ heeft vooralsnog niet geleid tot gewenste tastbare resultaten. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Drie jaar lang investeren voor in totaal 450.000 euro in het project ‘Almere Smart Society’ heeft vooralsnog niet geleid tot gewenste tastbare resultaten. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

150.000 euro per jaar

De afgelopen drie jaar kreeg Almere Smart Society jaarlijks 150.000 euro om mee aan de slag te gaan. ‘De verwachtingen waren dat er voor de inwoners van Almere snel tastbare resultaten te zien zouden zijn. De ervaringen zijn echter dat het bij elkaar brengen van diverse partijen en diverse systemen meer vraagt dan bij de start is verondersteld’, zo schrijft het college. Almere ging de samenwerking aan met private partijen als Cisco, IBM, Alliander, Philips en LivingPlanIT. Zij tekenden een Memorandum of Understanding (MoU). IBM en Philips haakten na verloopt van tijd af. Dankzij een nieuwe samenwerking met TNO, DutchNovum en Smart City Strategies  kan er nu toch verder worden gewerkt aan de gestarte trajecten.

Weinig tastbare resultaten 

Onder de noemer Almere Smart Society moesten er de afgelopen drie jaar projecten gerealiseerd worden voor de thema’s Talent & Armoede, Welzijn en Energie. Er werd in die tijd een app gerealiseerd die verbonden is aan de Straatkubus; een geografisch informatiesysteem dat gegevens monitort uit het fysieke, sociale en veiligheidsdomein. Ook kwam er een zorginnovatienetwerk tot stand (het Gezondheids- en Welzijnsinnovatiecentrum). In 2012 werd er een project gestart op de Grote Markt van Almere, waar bewoners kennis konden maken met de ontwikkeling van de stad als slimme samenleving. Dit leverde enkele ‘belangrijke tussenresultaten op’, maar dit project werd niet binnen de MoU-periode gerealiseerd.


Internationale profilering
Ondanks het gebrek aan tastbaar resultaat is de gemeente wel tevreden over andere ontwikkelingen op het gebied van Smart Society. Zo is er flink gewerkt aan de (inter)nationale profilering van Almere. Door een adviesfunctie in het Europese High Lever Group over duurzaamheidsdoelstellingen kon Almere plaatsnemen in een nieuw internationaal netwerk en sloot het een samenwerkingsovereenkomst met Toronto.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
..Ja, want als we hier ons geld niet aan hadden verbrast dan zaten we nu niet in Toronto...bovendien weet nu iedereen waar Almere ligt. Toch?

Slaap zacht.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Geen kasteel in de rimboe, geen kunstmatig aangelegde berg wielrenners etc. Deze gemeente is vooral goed in het verzinnen van megalomane projecten en geld in de sloot deponeren.
Door Opmerker op
Hmmmmmm......, geen ijsbaan, niet smart....hmmmmm