of 59082 LinkedIn

Deadline koppeling GBA/BAG wordt lastig

Een paar weken voor de deadline heeft de helft van de gemeenten de verplichte koppeling tussen de BAG en het GBA gereed. Zo'n 40 gemeenten gaan die deadline zeker niet halen.
Reageer

Een paar weken voor de deadline heeft de helft van de gemeenten de verplichte koppeling tussen de BAG en het GBA gereed. Zo'n 40 gemeenten gaan die deadline zeker niet halen.

Enkelvoudig

Vanaf 1 november moeten gemeenten hun GBA en hun BAG-bestanden gekoppeld hebben. Dat betekent dat de adresgegevens op de GBA-persoonslijsten bij elke opvraging rechtstreeks uit de gemeentelijke BAG moeten komen. De koppeling is een van de eerste echte vruchten van het nieuwe stelsel van basisregistraties: het enkelvoudig gebruik van centrale adresgegevens.

 

Planning

De koppeling vergt flink wat werk en moet vervolgens bij het agentschap BPR (BZK), dat het GBA-kernsysteem beheert, strak worden ingepland, omdat de koppeling vaak een forse hoeveelheid eenmalige mutaties ineens teweeg brengt. Aanvankelijk was 1 juli de deadline, maar die datum bleek onhaalbaar, mede omdat de invoering van de BAG bij veel gemeenten vertraging opliep.

 

Uitstel

Momenteel draait de omzetting bij BPR volop; de meeste gemeenten hebben hun overstap zo laat mogelijk voor de deadline ingepland. Een maand geleden leek het aantal gemeenten dat de deadline niet zou halen beperkt te blijven, maar inmiddels hebben 17 gemeenten alsnog uitstel aangevraagd, waaronder Amsterdam, Nijmegen en Apeldoorn. Enkele gemeenten wachten nog in verband met een herindeling en van 18 gemeenten is sowieso nog steeds niet bekend wanneer ze de koppeling voor elkaar denken te hebben. Daaronder zijn ook Amstelveen en Haarlem. Pas als alle gemeenten de koppeling voor elkaar hebben kunnen landelijke afnemers van de gecombineerde BAG/GBA-gegevens als zodanig worden geautoriseerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.