of 59130 LinkedIn

Alerts voor verleende vergunningen in de buurt in trek

Wie op de hoogte wil blijven van nieuwe oplaadpalen, parkeerplaatsen of verbouwingen in de buurt, kan daarvoor de app OmgevingsAlert downloaden. De gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten bij een flink aantal andere gemeenten die de app al langer in gebruik hebben.

Wie op de hoogte wil blijven van nieuwe oplaadpalen, parkeerplaatsen of verbouwingen in de buurt, kan daarvoor de app OmgevingsAlert downloaden. De gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten bij een flink aantal andere gemeenten die de app al langer in gebruik hebben.

Geen huis-aan-huis-krant meer

Met de omgevingsAlert heb hoeven bewoners niet meer een huis-aan-huis-krant door te nemen om op de hoogte te blijven van afgegeven vergunningen in hun buurt. Ze krijgen er een notificatie van op hun smartphone of tablet. De afgelopen jaren zijn steeds meer gemeenten de app gaan inzetten. Rotterdam, Den Haag, Lingewaard en Utrechtse Heuvelrug doen dit zelfs als sinds 2013. In de tussentijd zijn er tientallen gemeenten bijgekomen, waaronder nu ook Amsterdam.


Meer online mogelijkheden 

De gemeenten publiceren aanvragen, besluiten en inspraakmogelijkheden altijd online. Wie op de hoogte wil worden gehouden van alle bekendmakingen kan zich hier via de app of via de e-mailservice van overheid.nl voor aanmelden. Er zijn daarbij verschillende categorieën te selecteren. Er zijn onder meer meldingen van verleningen en goedkeuringen van omgevingsvergunningen, evenementenvergunningen, bestemmingsplannen en horecavergunningen mogelijk.


Nationale App-prijs
De app won in 2013 de Nationale App-prijs. Toenmalig kamerlid Astrid Oosenbrug vroeg minister Plasterk of het verplicht zou worden om voor overheden om de app te gebruiken. Volgens haar zouden bekendmakingen via de app ertoe kunnen leiden dat er beter bezwaar wordt gemaakt tegen vergunningaanvragen. Van een verplicht gebruik was geen sprake, aldus de minister destijds.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhoke op
Zo'n telefoon heb ik ook. Daar kan ik mee bellen en sms'en, maar geen apps op zetten. (Huis-aan-huisbladen bestaan in mijn stad nog wel, maar worden in mijn wijk al een paar jaar in mijn wijk niet huis-aan-huis bezorgd. Die moet ik ergens ophalen waar ik zelden kom).
Door van Koll (inwoner van Nederland) op
mensen worden steeds meer een ongezien (iets) nummer in dit land. Als ze (overheid, bedrijfsleven) maar niemand te woord hoeven staan. Ze zitten veel liever achter hun bureau allerlei gegevens in te voeren in de pc. Men bedenkt veel liever allerlei dingen om de burger zo veel mogelijk op afstand te houden achter dat bureau. Dat heet burgerparticipatie of mensen betrekken of iedereen wil zelf alles doen. (wat dus helemaal niet waar is) en ga zo maar door. Heel het land is digitaal en niemand weet er meer een gewoon antwoord te geven op een vraag.
Door een achterlijke burger (-) op
Naast mijn vaste telefoon heb ik ook zo'n mobiele telefoon als op deze foto. Het went wel hoor als je voor de overheid er niet meer bijhoort. Al veel eerder kreeg ik ten antwoord 'Dan wordt u in noodgevallen helaas niet meer geinformeerd meneer' , dit kan er nog wel bij ;)
Door Bram withaar op
Wat is er mis met officiëlebekendmakingen.nl waar gemeenten gratis op aan kunnen sluiten en inwoners ook per mail obv locatie een notificatie kunnen krijgen?