of 59185 LinkedIn

Al drie jongeren aan het werk via Cyberwerkplaats

De start van de cyberwerkplaats voor ‘verveelde jonge gamers’ in Rotterdam is een succes. Van een groep met twaalf jongeren vonden er drie direct na de openingsweek al een baan. In totaal waren er voor deze ‘kick-off’ meer dan tweehonderd aanmeldingen, zo vertelt trotse oprichter Mary-Jo de Leeuw.

De start van de cyberwerkplaats voor ‘verveelde jonge gamers’ in Rotterdam is een succes. Van een groep met twaalf jongeren vonden er drie direct na de openingsweek al een baan. In totaal waren er voor deze ‘kick-off’ meer dan tweehonderd aanmeldingen, zo vertelt trotse oprichter Mary-Jo de Leeuw.

Ervaring opdoen met cybersecurity

De Cyberwerkplaats in Rotterdam is opgericht voor jongeren die op school moeilijk aansluiting vinden en bijvoorbeeld zonder diploma zijn weggestuurd. De groep bestaat onder meer uit schoolverlaters, jongeren met autisme en verveelde scholieren die hun dag voornamelijk gamend op de bank doorbrengen. Bij de Cyberwerkplaats kunnen zij vaardigheden opdoen en in contact komen met cybersecuritybedrijven. De oprichters hopen zo jongeren aan werk te helpen en de bedrijven aan goed personeel, zonder heilloze zoektochten met functieprofielen en cv’s.

Jongeren aangemeld via wijkagent
Deze zomer kwamen er bij de Cyberwerkplaats meer dan tweehonderd aanmeldingen van jongeren binnen. Er werd uit die groep een selectie gemaakt van twaalf kandidaten, zo vertelt De Leeuw, die de Cyberwerkplaats samen met Astrid Oosenbrug en Anouk Vos is gestart. De jongeren leerden van diverse bedrijven bij de kick-off onder meer ethisch hacken. Er werd ook een ‘challenge’ gehouden met een oude bankkluis die moest worden gekraakt door middel van ‘social hacking.’ De Leeuw is onder de indruk van de gedrevenheid van de deelnemers. ‘Een aantal stuurden me voor de start bijna dagelijks berichten om te vertellen hoe graag ze wilden meedoen. Er kwamen ook diverse ouders langs. Het gaat om jongeren die van school zijn getrapt en bijvoorbeeld door hun wijkagent zijn aangemeld.’

Potentie genoeg
De Leeuw denkt dat er genoeg potentie is bij gamende jongeren. ‘Ze denken bij games als Minecraft twintig stappen vooruit en ze moeten om het spel goed te spelen ook over flink wat doorzettingsvermogen beschikken. Allemaal eigenschappen die bij bijvoorbeeld cybersecurity ook van groot belang zijn.’ De Leeuw is ‘hartstikke trots' op de deelnemers, die bijvoorbeeld een aantal jaar op het VMBO hebben gezeten, daar weggestuurd werden en nu via de werkplaats toch een baan krijgen. De focus van de Cyberwerkplaats ligt bij banen op MBO-niveau. ‘We zoeken geen hoogopgeleide mensen, maar juist degenen die zich wat minder thuis zijn in de studieboeken.’

Interesse van grote gemeenten
De jongeren die niet werden geselecteerd voor de kick-off kunnen straks dagelijks terecht bij de Cyberwerkplaats. ‘We wilden het concept op een kleinschalige manier testen en dat is goed gegaan. Er zijn nu helaas nog geen middelen om een grote groep snel naar een baan te begeleiden, maar diverse grote partijen waaronder gemeenten hebben interesse getoond en willen in de toekomst wellicht ook op dezelfde manier aan de slag. We gaan bekijken of we de Cyberwerkplaats verder kunnen uitrollen.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Manu (Beleidsadviseur) op
Ik vind het idee en de inzet van de initiatiefnemers zonder meer lovenswaardig. Chapeau!
Wat ik me wel afvraag is of, nu er een oplossing is voor een probleem, nog wel gewerkt wordt aan het voorkomen van het probleem dat die jongeren de aansluiting op school, om welke reden dan ook, compleet missen. Jongeren zijn heel erg slim en dit kan toch niet de gefaciliteerde afkorting naar een baan worden via de "thuisstudie gamen". Ook als de jongeren aan het werk zijn, lijkt een MBO diploma me nog steeds een nastrevenswaardig doel. Ik haal even niet uit het stuk of hier nog aan wordt gewerkt. Los van de persoonlijke situatie van deze jongeren, zou misschien ook eens gekeken moeten worden naar het bestaande aanbod (v)MBO opleidingen. Wellicht zijn die "te breed" , terwijl deze jongeren geïnteresseerd zijn in een vrij specifieke tak van sport.
Maar nogmaals, de actie zelf vind ik echt super. De oprichter heeft gegarandeerd zelf ook heel veel doorzettingsvermogen moeten hebben om allerlei bureaucratische hobbels te nemen.
Door Patrik de Goede op
Hier kunnen al die kansloze ambtenaren in Den Haag nog een puntje aan zuigen. Een initiatief van mensendie het wel snappen. Heel goed en hopelijk volgen er meer.