of 63000 LinkedIn

'Al die jaren stond het informatiehuis in brand'

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Nipt vermeed het Almeerse college een motie van afkeuring over de affaire met de gewiste mailboxen. De indieners spraken erin hun ‘diepgevoelde afkeuring uit over de tekortkomingen’. Kennelijk lukte het burgemeester Franc Weerwind (D66) om voldoende duidelijk te maken dat hij beseft dat er veel is misgegaan. En dat er verbetering aankomt. ‘Informatiehuishouding is een pittige klus, constateer ik.’

Raad informeren

Problemen zijn niet door de ambtelijke organisatie gesignaleerd, er is niet voldoende door het bestuur doorgevraagd en de raad had veel duidelijker moeten worden geïnformeerd. Net als tijdens het aangevraagde debat in maart trok de burgemeester het boetekleed aan. Weerwind, ook voorzitter van de VNG-commissie Informatiesamenleving, merkte echter op dat de situatie bij de overige gemeenten ook ‘niet goed is ingevuld’.

 

Weinig urgentie

Van de 29 gewiste mailboxen zijn er 19 geheel of gedeeltelijk teruggevonden, bleek uit het verdere onderzoek waar het college van de raad tijd voor had gekregen. De burgemeester had ook toezeggingen gedaan, waaronder het leveren van een tijdlijn van gebeurtenissen en die schetst geen mooi plaatje. Informatie die volgens de wet bewaard had moeten blijven werd niet bewaard. En toen de problemen aan het licht kwamen, was er weinig urgentie om de raad te informeren.

 

56 storingen

‘Ik constateer, als ik terugblik door de jaren heen, dat eigenlijk al die jaren het informatie- en archiefhuis in brand stond’, aldus Weerwind. In 2019 werd hij geconfronteerd met een organisatie waar 56 storingen plaatsvonden. ‘Ergens ben ik blij dat alle functionarissen in dat jaar zijn ingezet.’ Daardoor was de organisatie volgens hem in 2020 klaar om online te werken. Dit jaar heeft de organisatie maar twee stevige storingen gehad. ‘Er zijn weinig gemeenten die dat kunnen zeggen.’

 

Geen grote woorden

Weerwind stelde voor om jaarlijks te spreken over het verbeteringsplan zodat de raad een vinger aan de pols kan houden. Met het driejarige plan, begonnen in april 2020, wil de gemeente het toezicht van de provincie overbodig maken. Pas in 2023 onder het toezicht vandaan zijn ‘komt niet heel slagvaardig over’, vond VVD-fractievoorzitter Holter. De burgemeester houdt rekening met tegenslagen en wilde daarom geen grote woorden spreken.

 

Motie van afkeuring

Er wordt gemakkelijk omgegaan met het feit dat de raad niet goed is geïnformeerd, zei PVV-fractievoorzitter Van Dijk. ‘Ook door de portefeuillehouder. De wettelijke plicht is niet nageleefd en het is vervolgens een jaar lang geen collegepunt geweest.’ Het zit volgens hem ‘goed mis’ in de ambtelijke organisatie en dat is een terugkerend probleem. De PVV diende samen met de SP, de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren een motie van afkeuring in. 21 stemden voor en 24 stemden tegen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JaapvV (adviseur) op
Verwijzen naar andere gemeenten is altijd een teken van zwakte, vind ik. De besproken chaos betreft alléén Almere en niemand anders.